Extensió del gel àrtic juliol 2012 (Font: NSIDC)
Extensió del gel àrtic juliol 2012 (Font: NSIDC)

El gel àrtic arriba a mínims històrics

Néstor GómezActualitzat
L'extensió del gel marí a l'Àrtic es va reduir ràpidament al mes de juny i arriba a mínims històrics, segons el Centre Nacional de Dades de Neu i Gel (NSIDC).

La forta pèrdua d'extensió de gel marí s'ha observat a Kara, Bering, i en els mars de Beaufort i Hudson. L'extensió de gel a l'hemisferi nord ha estat inusualment baixa al maig i juny i segueix el patró de fosa de neu de la primavera observats en els darrers anys.
La reducció suposa 1,18 milions de quilòmetres quadrats respecte als 11 milions de mitjana en el període 1979 – 2012 (línia de color taronja) i és lleugerament superior al rècord històric de l'any 2010. L'única zona on l'extensió de gel marí es troba per sobre de la mitjana és la costa est de Groenlàndia.

La neu a terra bat rècord per mínima extensió
La capa de neu sobre superfícies continentals a l'hemisferi nord va disminuir molt ràpidament durant els mesos de maig i juny, deixant la costa Atlàntica pràcticament sense neu. El juny de 2012 va establir un nou rècord de menor extensió de neu. Per a un període de 45 anys, 1967 – 2012, l'extensió de neu a terra al mes de juny va ser més d'1 milió de quilòmetres quadrats inferior al rècord anterior, establert l'any 2010.

Anar al contingut