Imatge d'arxiu del president del País Valencià, Alberto Fabra
El govern de Fabra necessita 3.500 milions d'euros.
València

Fabra demana 3.500 milions al fons autonòmic, pels quals "no hi haurà nous ajustos"

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, assegura que el govern espanyol no imposarà nous ajustos a canvi de l'ajuda de 3.500 milions d'euros que demana del fons de liquiditat autonòmic.

RedaccióActualitzat
Divendres ho va anunciar i tres dies després ja té la xifra. El País Valencià necessita un total de 3.500 milions euros per a les seves necessitats de liquiditat. Així ho ha avançat el conseller d'Economia, Indústria i Comerç, Máximo Buch, que ha detallat la xifra: es necessiten 1.500 milions d'euros per a la cobertura del dèficit i 2.000 més per cobrir el venciment del deute. I aquesta és la previsió per d'aquí a finals d'any.

El que els hi acabi arribant, però, dependrà de la resta de comunitats. La dotació total amb què compta el fons, creat el 13 de juliol, és de 18.000 milions d'euros. Però tal com ha explicat el conseller Buch, la quantitat que s'adjudiqui al País Valencià del fons de liquiditat autonòmic dependrà del nombre de comunitats que el requereixin.

Catalunya i Múrcia, per exemple, s'ho estan plantejant. Primer, però, estudien atentament les condicions. I és que les comunitats que demanin la injecció espanyola hauran d'acceptar la supervisió  fiscal i financera de l'Estat, passar comptes amb el govern espanyol mensualment d'ingressos i despeses, descriure l'impacte econòmic que tenen les retallades aplicades i acceptar, si així ho decidís Madrid, noves mesures d'ajust.

Aquest darrer punt podria acabar sent decisiu. Però mentre el conseller d'Economia valencià xifrava les necessitats de la seva comunitat, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, assegurava que no s'imposaran nous ajustos per obtenir l'ajuda del govern espanyol. "El compromís continua sent el mateix", ha dit.
Anar al contingut