Barcelona

El PSC a favor del pacte fiscal però no se suma a l'Agència Tributària pròpia

La diputada socialista Rocío Martínez-Sampere avança que votaran "sí" en la majoria de punts sobre la proposta de pacte fiscal, però que optaran per l'abstenció en alguns punts, entre ells el de la reclamació d'una Agència Tributària pròpia per a Catalunya.

RedaccióActualitzat
El PSC ha avançat que votarà "sí" a la majoria de punts de la proposta sobre el pacte fiscal. Els socialistes, però, s'abstindran en alguns punts considerats clau, com és el cas de la creació d'una Agència Tributària pròpia per a Catalunya. Els socialistes voldrien que aquesta Agència estigués consorciada amb la de l'Estat, en la línia d'un model federal.

La diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere ha dit a Artur Mas que "volem un pacte fiscal que ens doni diners i poder, i que faci una solidaritat equitativa", però que "si del que es tracta és de fer gimnàstica independentista per anar acumulant frustracions, jo ja els dic que no ens esperin".

Des del PSC, Martínez-Sampere ha demanat unitat i generositat al govern de Mas, però l'ha alertat sobre la temptació de caure en propostes que depassin l'Estatut i la Constitució i del risc de frustrar la ciutadania. Per això, han demanat anar a Madrid amb un document que no caigui "en el primer revolt". La portaveu socialista ha tancat la seva intervenció apel·lant a l'esperit dels Jocs de Barcelona.

El PPC: "A vostès qui els paga les nòmines?"


Tot seguit, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha reivindicat per a Catalunya un finançament propi i singular, però ha indicat que cal presentar un projecte "viable" i ha coincidit amb el PSC a alertar sobre aventures que acabin generant frustració.

"A vostès qui els paga les nòmines?", ha demanat Camacho abans de recordar que la proposta de pacte fiscal l'ha de concedir Madrid, que no aprova el text de CiU. L'apreciació ha generat una munió de comentaris de desaprovació des de les files convergents, però Camacho ha continuat: "La realitat és la que és, les regles del joc són les que són i s'han de respectar".

Sánchez-Camacho ha continuat apel·lant a la responsabilitat, després de recordar que el PPC ho ha fet amb el govern català quan l'ha necessitat.

Herrera vol "el pacte social"

Per la seva banda, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha recordat que el ple sobre el pacte fiscal arriba després de l'anunci que Catalunya demanarà el rescat i del "cas Palau". Per això, ha reivindicat que "el millor rescat seria que pagués qui més té i recuperar l'impost de successions".

Pels verds, el pacte fiscal és una proposta de llarg termini necessària que aportarà solucions, però ha demanat a CiU que treballi també pel curt termini, contra les retallades i es planti a Madrid. En aquest sentit, Herrera ha reivindicat el "pacte social" perquè, segons la seva opinió, Catalunya està en risc de fractura social.

"No es pot demanar el pacte fiscal i no fer res davant les onades recentralitzadores que patim", ha dit respecte als darrers enfrontaments competencials Catalunya-Madrid. Amb tot, després de parlar de la deslleialtat reiterada dels governs espanyols ha acabat assegurant un suport total a la proposta del pacte fiscal.

ERC: "Ens estan rescatant amb els nostres diners"


Durant la seva intervenció, Puigcercós ha reclamat: "Volem la clau i la caixa" de la tributació catalana perquè, segons ha dit, "ja no ens alimenten molles". El dirigent d'ERC ha dit que ells parlen de "concert econòmic" perquè en els últims anys "Catalunya ha fet cinc pactes fiscals" que no han resolt res.  

ERC ha demanat un model de finançament que doni a Catalunya la capacitat de recaptar, gestionar i liquidar els impostos i després negociar la quota de solidaritat amb l'Estat "sense pressa, com fan ells. Però mentrestant els nostres hospitals i les nostres escoles no patiran de manca de recursos", ha dit el republicà, que ha insistit que el pacte fiscal no és una proposta "contra Espanya", "no estem parlant d'alimentar un globus identitari, sinó que estem parlant de la gent".

SI: "Podem ser Holanda"; Ciutadans: "Aquest país és un desastre"

El diputat Albert Rivera (C), que ha fet tot el seu discurs en castellà, ha dit que amb el pacte fiscal Mas fa un pas més en la construcció d'un estat i que ell serà l'últim responsable del "camí incert" que enceta. Rivera ha dit que mentre "aquest país està fet un desastre" els grups nacionalistes s'entesten a dirigir la mirada a l'horitzó, quan "la realitat és que Catalunya ha estat rescatada per la seva mala gestió".

Acte seguit, el diputat de Solidaritat, Uriel Bertran, ha dit que Catalunya "ha de triar entre ser l'Holanda de la Mediterrània o ser Múrcia; entre ser l'Holanda que es va independitzar d'Espanya i és rica i plena, o ser Múrcia i fer de Múrcia". I ha retret a Mas que faci perdre el temps als catalans en lloc d'optar pel camí de la independència: "Proposen als que ens volen emmanillar que ens donin la clau", ha dit el líder de SI.

Bertran ha criticat el fet que CiU no hagi posposat el ple fins que el foc de l'Alt Empordà estigués apagat com van demanar i ha acusat CiU de buscar "un pacte mediàtic".

Solidaritat i Ciutadans ja havien anunciat aquest dimarts que votaran "no". Els primers perquè és un nou "engany" i els segons, perquè portarà a un "xoc de trens". El diputat no adscrit Joan Laporta ha dit que hi votarà afirmativament si no es rebaixen plantejaments.

L'últim d'intervenir, per part del grup al govern, Oriol Pujol (CiU), ha llançat un avís a Madrid quan ha dit que la proposta del pacte fiscal que ha defensat el president Artur Mas al Parlament "és l'última estació abans d'entrar en territori desconegut".

Votació per parts

Molt probablement, la proposta es votarà per parts. Es preveu que hi hagi un ampli consens per constatar el dèficit fiscal de Catalunya i la urgència de posar-hi remei, però discrepàncies a l'hora de buscar-hi solucions.

Buscant el màxim consens


Convergència i Unió (CiU) ha negociat la seva proposta de pacte fiscal a diverses bandes, abans de l'inici del ple extraordinari al Parlament sobre el finançament de Catalunya. CiU ha buscat el màxim suport al voltant de la proposta del govern i, per aconseguir-ho, tant Artur Mas com Josep Antoni Duran i Lleida han intensificat durant les últimes hores els seus contactes amb la cúpula del PSC.

Mentre busca atreure els socialistes al pacte fiscal, la federació nacionalista s'ha reunit aquest dimarts amb Esquerra, formació amb la qual hi ha acord per pactar algunes esmenes. Posteriorment s'ha trobat amb Iniciativa, amb qui ha pactat incorporar el finançament local a la proposta i s'ha avançat en el finançament de les polítiques socials.

Pel que fa al principal grup de l'oposició, el PSC, els socialistes Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere han negociat aquest dimarts amb representants de CiU com Oriol Pujol, Jordi Turull, Ramon Espadaler i Francesc Homs. Per la seva banda, el primer secretari, Pere Navarro, ha parlat per telèfon amb Artur Mas.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut