Els experts recomanen no replantar els boscos. (Foto: ACN)
Alt Empordà

Què s'ha de fer amb els boscos cremats?

L'incendi de l'Alt Empordà ha cremat unes 10.000 hectàrees, la majoria bosc. Catalunya és un país de boscos, ja que té la superfície forestal més gran de la Unió Europea i els boscos representen el 51 per cent del seu territori. Quan s'hagin fet les avaluacions necessàries, ja es podrà pensar què es fa amb tota aquesta zona.

RedaccióActualitzat
L'incendi de l'Alt Empordà ha cremat unes 10.000 hectàrees, la majoria bosc. Catalunya és un país de boscos, ja que té la superfície forestal més gran de la Unió Europea i els boscos representen el 51 per cent del seu territori.

Quan s'hagin fet les avaluacions necessàries, ja es podrà pensar què es fa amb tota aquesta zona.

En aquest sentit, els experts coincideixen que replantar els boscos no és una bona solució. Destaquen que se'ls ha de deixar evolucionar i que ells mateixos es regenerin. Per exemple, les alzines. El foc pot cremar el tronc i la capçada, però sota terra hi ha la soca que rebrota. Un altre exemple són els pins. En aquest cas, es sembra la pinya.

Segons Martí Boada, doctor en ciències ambientals, "a Catalunya cada any hi ha més boscos", ja que la seva superfície, a Catalunya, "augmenta horitzontalment, cada any hi ha més quilòmetres quadrats, més hectàrees, i verticalment, cada any els arbres són més grossos". Per tant, segons Boada, "els boscos s'han de gestionar".

Per la seva banda, Josep Rigau, president de Defensa Forestal de Les Salines, que va de la Jonquera a Albanyà, també coincideix amb Martí Boada i, a més, explica que "s'ha d'esperar els mesos que calgui i veure què rebrota". Així, "l'any que ve, amb criteris tècnics, no polítics, s'ha de començar a posar fil a l'agulla" i decidir a quines zones el bosc ha de seguir el seu curs.

Paral·lelament, una campanya sorgida a les xarxes socials sota el nom #1català1arbre busca replantar la zona arrasada per l'incendi forestal de l'Alt Empordà. Però el cofundador de #1català1arbre, Oriol Puig, ha deixat clar que cal veure què s'haurà de fer quan l'incendi estigui extingit i que la campanya està oberta a tothom qui hi vulgui col·laborar.


Anar al contingut