Barcelona

Com evitar els incendis per cigarretes? Promoure un canvi d'hàbits i tenir els vorals nets

Els focs de l'Alt Empordà de fa una setmana van ser causats, segons els bombers, per cigarretes llançades des de vehicles. Els vorals de les carreteres plens de burilles demostren que aquest és un hàbit estès i que cal un canvi. També evidencien, però, que no totes les administracions mantenen nets els vorals, com la llei obliga.

TV3Actualitzat
Els focs de l'Alt Empordà de fa una setmana van ser causats, segons els bombers, per cigarretes llançades des de vehicles. Els vorals de les carreteres plens de burilles demostren que aquest és un hàbit estès i que cal un canvi. També evidencien, però, que no totes les administracions mantenen els vorals nets, tal com les obliga la llei.

Set de cada 100 incendis forestals s'originen per una cigarreta. Les burilles llançades des dels cotxes s'acumulen als vorals, barrejades amb fulles, branques i herba seca, un material altament inflamable.

Si a això hi afegim el fet que algunes administracions incompleixen la normativa de prevenció, que els obliga a tenir neta una franja de seguretat, el perill que un incendi es propagui de pressa està servit.

Els agents rurals inspeccionen els vorals. I si hi ha infracció, envien la denúncia a l'administració corresponent, en aquest cas a la Diputació de Barcelona. En l'últim any i mig han fet 155 denúncies. Deu corresponen a l'Alt Empordà.

Un hàbit a eradicar

Jaume Bosch, cap dels agents rurals de Barcelona, apunta la necessitat que la gent sigui conscient que llançar una cigarreta és llançar un objecte encès, una flama que, a l'estiu, provoca incendis forestals.

Però, com es pot canviar un hàbit tan arrelat en la societat? Des de la psicologia social es creu que els hàbits són els comportaments més difícils de canviar, però que ara és un bon moment per avançar.

Els devastadors incendis de La Jonquera i Portbou poden fer "bellugar i remoure les consciències", explica Enric Pol, catedràtic de Psicologia Social i Mediambiental de la UB. El "faig o no ho faig", diu, ha d'anar reforçat per altres elements i s'ha de generar l'element de la pressió social sobre el que incompleix.

No hi ha fórmules màgiques, però sí algunes idees per al debat, com ara si cal prohibir fumar als cotxes o engegar noves campanyes de conscienciació. El poc arrelament d'un sector de la societat amb el medi natural també explicaria, en part, aquestes actituds.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut