Barcelona

Recoder proposa peatges tous a tot l'Estat per posar fi al "greuge" amb Catalunya

El conseller diu que és "totalment inacceptable" que l'increment no afecti la majoria d'autopistes espanyoles i sí el 85% de les catalanes. Recoder ha afegit que l'Estat recaptarà prop de 60 milions més als peatges catalans.

RedaccióActualitzat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha assegurat que la solució del greuge que pateix Catalunya amb els peatges passa per introduir peatges tous i generalitzats arreu de l'estat espanyol. Pel conseller, és absolutament viable un "sistema homogeni i just". "Les autopistes les han de pagar els usuaris", ha assegurat, "a través d'un peatge tou, molt tou, molt barat, però distribuït arreu del territori"; és a dir, a totes les vies ràpides de l'Estat. Així doncs, recomana la tendència impulsada des de la UE que consisteix a "aplicar un petit peatge a totes les vies d'alta capacitat per pagar-ne el manteniment".

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller ha afegit que, en lloc d'això, el Ministeri de Foment espanyol ha optat per "la solució més fàcil", que és apujar el preu dels peatges ja existents perquè "ja estan acostumats a pagar", en referència a la pujada del 7,5% del preu dels peatges que ha entrat en vigor aquest diumenge a Catalunya, una pujada que el conseller ha qualificat de falta sensibilitat i de respecte a Catalunya. "És un greuge més que hem d'afegir als molts greuges que aquest Ministeri de Foment està cometent amb Catalunya i amb els ciutadans de Catalunya", ha afirmat.

Pel conseller de Territori i Sostenibilitat, l'augment dels peatges a les autopistes de titularitat estatal és "totalment inacceptable" i un greuge comparatiu per a Catalunya. I és que, segons ha recordat, no afecta la majoria d'autopistes espanyoles i sí que ho fa en el 85% de les autopistes catalanes. El conseller ha afegit que aquest augment farà créixer els diners que paguen els catalans en autopistes, que se n'aniran a Madrid via impostos, "sense revertir en res a canvi per a Catalunya", ha dit en un acte a la Roca del Vallès. Per això, el titular de Territori ha reclamat al govern central que els impostos generats a Catalunya "es quedin aquí per poder homogeneïtzar els peatges, abaixar preus i trencar el greuge comparatiu" amb la resta d'Espanya.

Recoder ha destacat que els diners generats pels impostos de les autopistes catalanes passaran, anualment, de 311 a 370 milions d'euros. També que a les autopistes que depenen de la Generalitat "només s'apujarà l'IVA" i sota cap concepte s'aplicaran increments del 7,5%.

El conseller ha carregat contra la pujada dels peatges l'endemà que ha entrat en vigor i després que prop de 400 persones van protagonitzar una protesta del #novullpagar a Mollet.

Sobre la possibilitat que molts ciutadans deixin d'utilitzar vies de peatge, Recoder ha explicat que, a diferència d'altres autonomies, les vies alternatives que hi ha a Catalunya són molt dolentes. A més, ha explicat que la Generalitat està negociant amb les empreses concessionàries la forma de "trobar fórmules", encara sense concretar, per rebaixar la pressió tarifària a les autopistes catalanes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut