Barcelona

Puig i Pelegrí defensen l'operatiu de l'incendi de l'Alt Empordà, mentre l'oposició reclama responsabilitats

El conseller d'Interior i el d'Agricultura han comparegut al Parlament a petició pròpia per explicar la gestió de l'incendi de l'Alt Empordà, que aquest dilluns s'ha donat per extingit. Puig ha defensat la coordinació de les tasques d'extinció, mentre l'oposició ha criticat l'operatiu, ineficaç com mostra la mort de quatre persones. El titular d'Agricultura ha anunciat una possible reforma del Codi Penal perquè els presos realitzin feines en l'àmbit forestal a canvi de la commutació de pena.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Interior, Felip Puig, i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, compareixen al Parlament aquest dilluns per informar de la gestió dels incendis que han afectat l'Alt Empordà. La compareixença, a petició pròpia, es fa el mateix dia que s'ha donat per extingit el foc, que ha afectat 13.000 hectàrees, de les quals entre 9.000 i 10.000 han resultat cremades, segons ha informat Felip Puig durant la seva intervenció. El conseller d'Interior ha detallat com va transcórrer l'operatiu des de que es va declarar l'incendi a la Jonquera i Portbou. El foc es va estendre molt ràpidament i la prioritat -ha explicat Puig- va ser evacuar de manera urgent, ajudar els pagesos a llaurar els camps per fer de tallafocs i establir vies alternatives per garantir la mobilitat. Cal tenir en compte que el foc es va declarar un diumenge de juliol, dia de molts desplaçaments. L'operatiu també es va ocupar de coordinar diversos centres d'acollida, que van arribar a atendre més de 2.000 persones. El conseller no ha volgut entrar en els efectes que hagin pogut tenir les retallades en l'extinció dels focs.

Puig ha atribuït la virulència del foc a les condicions meteorològiques: una primavera molt calorosa i seca, la tramuntana i la baixa humitat. El conseller ha destacat, malgrat un cert caos inicial, la bona organització dels nombrosos efectius que hi van participar, entre els quals hi havia bombers procedents d'Andorra, França, voluntaris, Mossos d'Esquadra, policia local i la Creu Roja. A pregunta de l'oposició, Puig ha remarcat que només hi havia un centre de coordinació des d'on es prenien totes les decisions.

Al seu torn, el conseller Pelegrí ha reiterat que la causa dels incendis eren unes burilles mal apagades. Les àrees cremades són sobretot de bosc i conreus d'olivera i vinya. Unió de Pagesos ha xifrat en 3 milions d'euros les pèrdues a la pagesia de l'Alt Empordà a causa de l'incendi i ha demanat mesures urgents a la Generalitat i al govern central per ajudar a reactivar l'activitat agrícola i ramadera. Sobre la regeneració de la zona afectada, Pelegrí ha dit que s'espera que sigui abundant perquè el foc ha escampat llavors. En aquest sentit, els tècnics forestals estan analitzant l'àrea calcinada i ja s'han començat a fer les primeres reunions amb alcaldes, pagesos i ramaders per coordinar la recuperació de la zona.

El titular d'Agricultura ha reconegut que es necessiten "més recursos, més diners i més persones" en la lluita contra els incendis, però considera que amb els recursos existents s'ha fet una bona feina. "Que no és suficient? Això és una altra cosa", ha dit a l'oposició. El conseller ha obert la porta a la creació d'una llicència de boletaire per totes aquelles persones que accedeixin als boscos. També promoure la pràctica agrària i incrementar les pastures com a eina per netejar els terrenys. Una altra iniciativa que s'està estudiant amb la conselleria de Justícia és una modificació del codi penal perquè els reclusos puguin commutar una part de la pena si fan feines en l'àmbit forestal.

Les explicacions del govern, insuficients per l'oposició

Els diferents grups de l'oposició han coincidit a reclamar responsabilitats a la Generalitat i han criticat que els dos consellers hagin elogiat l'operatiu de l'incendi quan hi van morir quatre persones. El PP ha retret Josep Maria Pelegrí que proposi mesures, que hauria d'haver-se posar en marxa fa temps.

El diputat d'ICV, Jaume Bosch, ha protagonitzat una de les intervencions més dures. Ha assenyalat directament les retallades com les responsables de la manca d'efectius i, per tant, com les responsables que l'incendi no pogués controlar-se abans. El diputat ecosocialista ha recuperat una article del diari francès "Le Monde" on es llegia: "els incendis a Espanya agreujats per l'austeritat". "En 19 mesos de la seva gestió, s'han cremat més hectàrees que en els 7 anys de l'anterior govern. Llavors també hi va haver sequera, ventades i nevades", ha afegit Bosch.

Els grups han fet notar el seu malestar per l'absència de la vicepresidenta Joana Ortega, després de demanar també la seva compareixença.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut