Barcelona

La Generalitat no pagarà el mes de juliol a les entitats socials on té places concertades

El conseller de Benestar Social ha informat els representants del sector social que el govern català no podrà pagar les despeses del mes de juliol de les places concertades a residències, centres de discapacitats i malats mentals, entre d'altres. El sector alerta que milers de treballadors es quedaran sense cobrar i que molts dependents es podrien quedar sense l'atenció necessària.

RedaccióActualitzat
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha informat que la Generalitat no podrà pagar el mes de juliol a les entitats socials on té places concertades. El motiu és la falta de liquiditat. L'impagament afectarà residències per a la tercera edat, centres de discapacitats, malalts mentals i drogodependents, així com altres entitats que ofereixen serveis socials. La conseqüència directa d'aquesta decisió és que bona part dels 100.000 treballadors del sector es quedaran sense cobrar la nòmina del juliol, segons denuncia la Taula del Tercer Sector Social, que aglutina més de 4.000 entitats. Hospitals i escoles concertades també es veuran afectats, però els salaris estan garantits.

El conseller ha informat d'aquesta decisió en una reunió que s'ha fet aquest dilluns al Palau de Mar. Cleries ha enviat un missatge de tranquil·litat a les entitats, oferint-los el suport del govern. S'ha compromès a pagar el mes d'agost, però no ha concretat quan podran rebre les entitats els endarreriments.

La Taula del Tercer Sector ha denunciat que l'impagament deixa en "una situació d'una gravetat sense precedents" i a la vora del col·lapse a centenars de centres i residències de discapacitats, ancians i malalts mentals. Aquest impagament es produeix en un moment d'extrema fragilitat. I és que al retard generalitzat en els pagaments de les subvencions per part de tots els departaments de la Generalitat, s'hi suma la dificultat per obtenir finançament dels bancs.

L'Associació Catalana de Directors de Centres d'Atenció a la Dependència Gerontològica (Ascad) va alertar dimarts passat a la Fiscalia Provincial de Barcelona de la possible "desatenció" dels ancians i discapacitats ingressats en residències concertades pel possible impagament de les nòmines, ara confirmat per la Generalitat. Aquest dimarts, Ascad presentarà una denúncia "en ferm" davant de la Fiscalia perquè determini si la Generalitat ha abandonat els dependents.

El govern espanyol estén la mà a Catalunya

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha afirmat que Catalunya, com altres autonomies, té "angoixes de liquiditat" i ha remarcat que el govern central "està mostrant la millor disposició per atendre" les urgències de finançament d'aquesta comunitat. Montoro s'ha expressat en aquests termes en roda de premsa quan li han preguntat per la confirmació de la Generalitat catalana que no podrà pagar aquest mes de juliol les entitats que presten serveis socials concertats per problemes de liquiditat.

El ministre ha apostat per un "llenguatge d'entesa i coincidència" en aquesta qüestió, i no per un "de distanciament des de posicions polítiques, a través de propostes que avui dia no tenen més sentit", en clara referència al pacte fiscal. "Ara hem de tirar endavant aquesta situació entre tots i la disposició del govern d'Espanya és enormement positiva en relació amb la Generalitat i als governs autonòmics", ha afegit el titular d'Hisenda.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut