Madrid

El govern planta Montoro al Consell de Política Fiscal i Financera i no tem "represàlies"

El portaveu Francesc Homs assegura que "no té sentit" assistir al Consell de Política Fiscal perquè "ja està tot decidit". Homs demana de l'Estat que rectifiqui els objectius de dèficit imposats a les comunitats.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha decidit plantar Montoro i no assisteix al Consell de Política Fiscal i Financera, que ha començat a les cinc de la tarda. El govern ha pres la decisió després de denunciar que estava tot decidit abans de començar i que el govern espanyol no compleix els pagaments que deu a la Generalitat.

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha anunciat que no assistirien a la reunió després de veure que reproduiria l'esquema de l'anterior i assegurant que "no té sentit" assistir a la trobada perquè "ja està tot decidit".

"El govern espanyol ens falla"


Homs ha arrencat la roda de premsa després del Consell Executiu desgranant el seguint d'arguments que els havien dut a prendre la decisió per deixar clar que estaven carregats de raons. El portaveu ha dit que la trobada que es plantejava era "unilateral", "sense opció de diàleg" i per fer-los "imposicions".

Homs ha denunciat que "se'ns convoca per anunciar decisions tancades i barrades", tot i que, com ha recordat, fa mesos que el govern està donant idees i fent propostes per reduir la despesa i assumint votacions impopulars. A més, ha denunciat que "el govern espanyol no compleix, ens falla i no ens dóna liquiditat".

Diu que Madrid hauria d'aprendre d'Europa i si Brussel·les ha accedit a relaxar el compliment dels objectius de dèficit a l'estat espanyol, el govern central hauria de fer el mateix amb les autonomies.

Per últim, ha considerat que "som un govern que no ens queixem", però que davant de la situació actual ha decidit que "fins aquí hem arribat".

No temen "represàlies"

El portaveu Francesc Homs ha explicat que s'ha informat per carta el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de la decisió sense precedents de no assistir al Consell de Política Fiscal i Financera.

Homs ha afegit que esperen que les conseqüències d'aquesta negativa siguin positives per al govern de la Generalitat i que no temen la reacció de l'executiu del PP. "Estem convençuts que no hi haurà represàlies", ha respost Homs a preguntes dels periodistes.

El govern ja havia apuntat que podia negar-se a anar a Madrid després que en l'última trobada el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va mostrar indignat després de considerar que Montoro els tractava com a "súbdits" i de valorar que "se'ns renya, no se'ns escolta".

La plantada del govern arriba l'endemà que el govern català va anunciar que no podrà pagar aquest juliol els centres concertats d'avis i de discapacitats i malalts mentals per una crisi de liquiditat.

El pacte fiscal "no té sentit"


En les hores prèvies al Consell de Política Fiscal i Financera, el ministre Montoro s'havia pronunciat sobre el pacte fiscal i havia indicat que Catalunya havia d'apostar per un "llenguatge d'entesa i coincidència" en aquesta qüestió, i no per un "de distanciament des de posicions polítiques, a través de propostes que avui dia no tenen més sentit".

"Ara hem de tirar endavant aquesta situació entre tots i la disposició del govern d'Espanya és enormement positiva en relació amb la Generalitat i els governs autonòmics", havia afegit el titular d'Economia.

Cal recordar que Montoro ja va rebutjar de ple la proposta de pacte fiscal de Mas, aprovada pel Parlament per àmplia majoria. Montoro va acusar el govern de "buscar una sortida falsa" i va insinuar que Catalunya sempre buscava culpables fora en lloc de centrar-se a complir amb els ajustos.

En el rerefons de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera també hi ha l'anunci de la Generalitat que podria adherir-se al fons de liquiditat autonòmic.

En l'últim CPFF es va aprovar rebaixar al 0,7% en lloc de l'1,1% previst per l'anterior executiu les previsions de dèficit per al 2013 de les autonomies.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut