Barcelona

Directors de geriàtrics porten a la fiscalia l'impagament del govern per "possible desatenció i risc vital"

Directors de geriàtrics catalans han presentat a la fiscalia un escrit "preventiu" per "possible desatenció i risc vital" dels ancians dels geriàtrics, ja que la Generalitat no pagarà aquest mes els concerts assistencials, i demanen al fiscal que actuï "en defensa dels residents desemparats".

RedaccióActualitzat
S'han complert, finalment, els pitjors pronòstics i el govern no podrà pagar aquest mes de juliol les ajudes que mensualment aporta a unes 7.500 entitats i centres concertats, com residències d'avis, entitats socials, tallers ocupacionals i hospitals, entre d'altres. Això vol dir, afirmen fonts del tercer sector, que fins a 100.000 persones no cobraran la nòmina d'aquest mes.

El govern assegura que la xifra serà molt menor. En qualsevol cas, des del Departament de Benestar Social i Família asseguren que el mes que ve, a l'agost, no hi haurà problema per fer front al pagament dels concerts.

Directors de geriàtrics catalans han presentat a la fiscalia un escrit "preventiu" per avisar de la "possible desatenció i risc vital" dels ancians de les residències. Des que la Generalitat va deixar entreveure que no pagaria aquest mes els concerts assistencials, el tercer sector està denunciant que la qualitat de l'assistència a les persones dependents pot baixar i, per això, demanen al fiscal que actuï "en defensa dels residents desemparats".

En el seu escrit, els directors dels geriàtrics recorden que el decret 284/1996, modificat pel decret 176/2000, en el seu article 5.1 referit als drets dels usuaris diu: "Totes les administracions públiques hauran de vetllar pel respecte als drets dels usuaris de serveis i establiments socials".

Segons ha informat Andrés Rueda, el director de l'Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència Gerontològica (Ascad), que agrupa uns 300 directors de residències, el risc és especialment greu per a les persones altament dependents ingressades i asseguren que "previsiblement es produiran carències d'equips humans i de necessitats materials assistencials".

"Nosaltres intentarem de totes totes que les persones pateixin el mínim possible però, és clar, jo li puc dir al personal 'demà he de completar els torns, vindreu a treballar, si o no?'. La gent és lliure de venir a treballar o no i, per tant, jo podré organitzar aquest servei d'atenció o no."

En el seu escrit a la fiscalia, els directors dels geriàtrics consideren que es troben davant d'"una situació de veritable alarma social", i adverteixen que l'impagament de la Generalitat dels concerts de les places assistencials d'ancians, discapacitats i drogodependents impossibilita garantir els drets establerts a la llei de serveis socials de Catalunya i del decret que regula el sistema català d'assistència social.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut