Barcelona

Els números del pla d'ajust de Rajoy, al detall

El document del pla d'ajust que La Moncloa ha donat a conèixer concreta l'impacte d'algunes mesures que ja havia anunciat, com l'augment de l'IVA i l'aplicació del cèntim verd. També xifra la retallada en la despesa per la no substitució de treballadors públics jubilats i la supressió de la paga de Nadal.

RedaccióActualitzat
Mitja hora de balanç de l'acció del govern espanyol contra la crisi i mitja hora més de preguntes dels periodistes, i ni una menció sobre el nou pla d'ajust que La Moncloa va donar a conèixer a la tarda a la seva web. Un pla que Europa reclamava per poder flexibilitzar l'objectiu de dèficit espanyol, i que el govern espanyol va enviar tres dies tard a Brussel·les.

Tot i això, l'executiu de Rajoy no hi hauria inclòs algunes mesures que li demanen les autoritats europees. Amb tot, el document concreta l'impacte d'algunes mesures que ja havia anunciat. Com per exemple l'augment de l'IVA. Com que s'aplicarà a partir d'aquest setembre, aquest any es recaptaran 2.300 milions d'euros. Però el 2013 i el 1014 el que s'ingressi per aquest concepte s'acostarà als 10.000 milions d'euros cada any.

3.000 milions amb el cèntim verd

A més, també es detalla el que suposarà l'aplicació de l'anomenat "cèntim verd" sobre els carburants. Una mesura de la qual s'havia parlat però no se sabia quan es començaria a aplicar. Serà a partir de l'any vinent, i segons el document enviat a Brussel·les, entre el 2013 i el 2014 s'ingressaran 3.000 milions d'euros gràcies a aquest impost.

Però més enllà de l'augment dels ingressos gràcies a l'augment de la recaptació a través dels impostos, l'altra pota del pla d'ajust és la retallada de les despeses. El document permet saber, per exemple, que la no substitució de treballadors públics que es jubilin en els propers dos anys reduirà la plantilla i, per tant, permetrà estalviar en nòmines uns 5.300 milions d'euros. Una xifra similar a la que s'estalviarà suprimint la paga de Nadal d'aquest any dels funcionaris.

D'altra banda, l'ajust també el patiran les comunitats autònomes. La previsió d'estalviar en Educació i Sanitat les afecta directament. Les comunitats hauran de retallar 15.000 milions en aquestes àrees des d'ara fins al 2014. Es tracta de 5.000 milions més dels que se'ls havia dit fa només unes setmanes.

Ara el document ja és a Brussel·les, però no serà fins a l'octubre que les autoritats europees tindran els resultats de l'avaluació del pla, i se sabrà si hi donen el vistiplau o no.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut