Pasadena

El "Curiosity" envia les primeres imatges en color de Mart

La missió del robot és la més ambiciosa de l'agència espacial nord-americana, i ha rebut col·laboració catalana.

RedaccióActualitzat
La sonda "Curiosity", enviada per la NASA al planeta Mart, ja ha començat a treballar i ha enviat les primeres imatges en color del planeta vermell. El robot afronta dos anys de feina intensa.

Després d'un viatge de 567 milions de quilòmetres, la nau va aterrar dilluns sobre la superfície de Mart i pocs minuts després va enviar les primeres fotografies en blanc i negre. Però ara el vehicle ja ha pogut desplegar els seus equips, i ha començat a fer fotografies de més qualitat en color de la superfície marciana.

Però més enllà de les imatges, l'objectiu del robot, que té la mida d'un cotxe però pesa 900 quilos, és explorar el planeta vermell per buscar-hi evidències de possibles condicions compatibles amb la vida, o possibles rastres de vida microscòpiques. Per això, el "Curiosity" va aterrar sobre el cràter Gale de Mart, on, segons els científics, hi va haver aigua fa 3.000 milions d'anys.

El robot està preparat per foradar algunes roques buscant-hi els ingredients que van fer o fan possible la vida: energia, aigua o carboni. El "Curiosity" transporta en la seva estació meteorològica un xip dissenyat i fabricat a la Universitat Politècnica de Catalunya que és un element crucial d'un sensor de vent.

La missió del robot també anirà controlant els obstacles que suposaria enviar-hi astronautes, com les radiacions, que serien un dels pitjors perills del viatge.
 
Cal recordar que es tracta del projecte més ambiciós de la NASA, que dilluns va qualificar d'"èxit sense precedents" l'arribada del robot a la superfície de Mart. El "Curiosity" va aterrar al planeta vermell a les  vuit del matí d'aquest dilluns, hora catalana, i que es va poder seguir en directe a través del web de la NASA.







VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut