Barcelona

Mor l'historiador i promotor cultural Josep Maria Ainaud de Lasarte als 87 anys

L'historiador, promotor cultural, advocat, periodista i polític ha mort aquest dijous al matí, segons han confirmat fonts de la seva família.

RedaccióActualitzat
L'historiador, promotor cultural, advocat, periodista i polític català Josep Maria Ainaud de Lasarte ha mort aquest dijous al matí als 87 anys. Home polifacètic, erudit i amant de la conversa, Ainaud va néixer a Sarrià el 13 de juny del 1925 i va créixer en un entorn il·lustrat.

Alumne de l'Escola Montessori, en la postguerra va militar al Front Universitari de Catalunya i a la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya. A la universitat es va llicenciar en Dret i va estar detingut fins a tres vegades. Al llarg de la seva vida, Ainaud de Lasarte va centrar la seva tasca en la difusió i l'estudi de la cultura i la història de Catalunya. Va estudiar figures clau del catalanisme com Francesc Macià, Francesc Cambó, Ventura Gassol o Enric Prat de la Riba.

Entre els altres títols d'Ainaud hi ha "El llibre negre de Catalunya", un repàs als intents històrics d'agressió a la cultura i identitat catalanes, "Símbols de Catalunya", "Ministres catalans a Madrid", "Mestres que han fet Catalunya" o "Barcelona, anys trenta". Durant més de 30 anys va col·laborar en la revista "Història i vida" i va participar molt activament en la redacció de la "Gran Enciclopèdia Catalana".

En la seva intensa trajectòria política, es va afiliar a Convergència Democràtica l'any 1976 i va ser candidat al Senat en les eleccions del 1979. Diputat al Parlament en la primera legislatura i regidor de l'Eixample entre 1987 i 1990, per ell la política era un servei al país.

La trajectòria acadèmica i política d'Ainaud va ser reconeguda amb diversos premis, com l'Alós de Moner de l'Institut d'Estudis Catalans, la Medalla President Macià de la Generalitat o la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona. En els últims anys de la seva vida va perdre la vista i la seva dona, Carme Agustí, es va convertir en la seva lectora, però mai va perdre el seu optimisme vital.

Amb motiu de la mort d'Ainaud de Lasarte, TV3 ha recuperat 
l'última entrevista que va concedir a aquest mitjà. L'entrevista la va fer Sílvia Cóppulo el mes d'octubre del 2009 per al programa "Savis".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut