Barcelona

L'onada de calor bat rècords de temperatura a diversos municipis però no provoca incidències greus

Disset poblacions catalanes van superar aquest divendres els 40 graus i en vuit municipis es van batre els registres de calor dels últims 10 anys. Els serveis d'emergència van atendre una seixantena de persones i no s'han registrat incendis importants malgrat l'elevat risc existent. Per aquest dissabte es mantenen totes les alertes. Tornarà a fer calor, tot i que una mica menys intensa.

RedaccióActualitzat
La calor continua sent protagonista aquest cap de setmana, si bé és una miqueta menys intensa, després d'un divendres en què s'han batut alguns rècords de registres històrics. L'onada de calor sahariana manté activades totes les alertes, però, fins ara, no s'han de lamentar incidències importants de salut entre la població ni incendis forestals.

La platja, les places i terrasses han estat el refugi de molts, i els ventalls i els mocadors han servit per combatre la suor. També els gelats i les begudes fredes.

Calor de rècord

Disset poblacions catalanes van superar aquest divendres els 40 graus i vuit van registrar nous rècords de temperatures màximes en, com a mínim, deu anys de dades històriques.

Seròs, al Segrià, va registrar la temperatura més elevada de Catalunya, amb 41,8 graus. També es van superar els 41 graus a Organyà, a l'Alt Urgell, on els termòmetres van arribar als 41,6; i a Batea, a la Terra Alta, on es va registrar una màxima de 41,2 graus. L'ambient també va ser extremadament calorós en altres punts, com Riba-roja d'Ebre i Torres de Segre amb 40,5, o a Horta de Sant Joan i Alcarràs amb, 40,2.

Pel que fa als rècords històrics, s'han registrat a Gisclareny, amb 33,8; Margalef, amb 40,1; Ascó, amb 39,5, i Maials, amb 39,9. Les altres quatre poblacions de rècord són les ja citades d'Organyà, Riba-roja d'Ebre, Alcarràs i Batea.

Segons la previsió meteorològica, les temperatures màximes seran aquest dissabte similars o en tot cas baixaran lleugerament a l'interior. De nou a l'interior de les Terres de l'Ebre, al Pla de Lleida i al Prepirineu lleidatà, es pot arribar als 40 graus. A la costa l'ambient serà xafogós. S'imposarà el sol amb alguns núvols alts.

L'alerta continua

Protecció Civil manté activat el pla Procicat per l'onada de calor. Es demana evitar l'exposició al sol, beure molta aigua i reduir els esforços físics. El SEM, el Sistema d'Emergències Mèdiques, va atendre aquest divendres una seixantena de persones per afeccions relacionades amb la calor.

Gairebé tot Catalunya es troba en risc alt d'incendi i es mantenen tancats els accessos a onze massissos. També segueix actiu el dispositiu d'agents rurals i bombers que estan fent vigilància aèria de les zones restringides. Unes feines que es complementen, per terra, amb tasques de guaita.

La restricció de pas a aquestes zones ha afectat moltes empreses d'esports d'aventura, càmpings o cases rurals, ja que han vist limitada l'oferta de lleure que poden oferir als seus clients.

De tota manera, les empreses turístiques ofereixen alternatives de lleure que permeten evitar els parcs naturals. En aquest sentit, als turistes se'ls recomanen visites a museus, mercats o poblacions interessants.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut