També han demanat l'alliberament del pres malalt Iosu Uribetxebarria.
Milers de persones han desfilat pels carrers de Donostia a favor dels presos.
Sant Sebastià

Milers de persones es manifesten a Sant Sebastià per demanar el trasllat a Euskadi dels presos d'ETA i l'alliberament d'Uribetxebarria

La marxa, convocada pel col·lectiu de suport als presos d'ETA Herrira, s'ha iniciat amb aplaudiments i crits de "Iosu askatu" ("Iosu llibertat"), en referència al pres que està ingressat a l'Hospital de Donostia amb càncer de ronyó i metàstasi al cap.

RedaccióActualitzat
Milers de persones han sortit als carrers de Sant Sebastià, convocats pel moviment a favor dels presos d'ETA, Herrira, sota el lema "Gizeh eskubide Guztiak, euskal presoak Euskal Herrira" (Tots els drets socials, presos bascos a Euskal Herria).

La marxa, que ha partit des de l'esplanada de Sagüés, s'ha iniciat amb aplaudiments i crits de "Iosu askatu" (Iosu llibertat), en referència al pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, que es troba ingressat a l'Hospital Donostia amb càncer de ronyó i metàstasi al cap.

A la manifestació, hi han assistit, entre altres, el diputat general de Guipúscoa, Martin Garitano, dirigents de l'esquerra abertzale com Rufi Etxebarria, Joseba Permach, Pernando Barrena, Joseba Alvarez i l'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre. També han secundat la marxa la secretària general de LAB, Ainhoa ​​Etxaide, el secretari general d'ELA, Adolfo Muñoz,  el coordinador d'EA a Guipúscoa, Iñaki Ostolaza, i l'advocat, Iñigo Iruin.

Abans de començar la manifestació, el portaveu d'Herrira, Beñat Zarrabeitia ha destacat que "la dinàmica posada en marxa de vaga de fam" a les presons" va "in crescendo", de manera que "cada vegada hi ha més protestes en més presons". A més, ha considerat que la situació d'Uribetxeberria "no pot seguir ni un minut més" i pel que ha animat a "continuar amb les mobilitzacions per exigir la seva posada en llibertat".Zarrabeitia també ha denunciat la "conculcació constant i terrorífica dels drets humans" que al seu parer constitueix l'actual política penitenciària, que, segons ha dit, es basa en la "venjança" i "impedeix avançar cap a un veritable escenari de pau".

La marxa, autoritzada pel departament basc d'Interior, ha hagut de modificar el recorregut per no interceptar el recinte festiu en què a les 19:00 hores començava la Setmana Gran de Donostia. Interior havia recordat als convocants l'obligació de no exhibir fotografies de presos, cosa que no ha passat, i de no emprar lemes que poguéssin suposar una humiliació per a les víctimes.
De la mateixa manera, l'Audiència Nacional va rebutjar les peticions de Dignitat i Justícia i de l'Associació de Víctimes del Terrorisme de prohibir la marxa, alhora que va ordenar a les Forces de Seguretat que la vigilessin per impedir que es cometessin delictes durant el seu desenvolupament.

Anar al contingut