Barcelona

Els pares que sospitin de frau en les preinscripcions podran demanar als centres les dades d'altres famílies

Ensenyament oficialitza un protocol perquè els pares que sospitin que algú ha falsejat dades en la preinscripció puguin demanar informació d'altres famílies als centres educatius. Se'ls facilitarà els noms, cognoms i domicilis de qui demanin i, a la vegada, als delatats se'ls informarà de qui ho ha demanat. La FAPAC tem que es doni peu als enfrontaments familiars.

324.cat / TV3Actualitzat
La Generalitat ha posat en clar un protocol de lluita contra la picaresca d'algunes famílies a l'hora de matricular els seus fills a l'escola. Ensenyament ha enviat a col·legis i instituts les instruccions de com actuar quan una família denuncia frau i sol·licita les dades d'una altra família. Aquesta era una possibilitat que ja existia però ara s'estableix un mecanisme per procedir oficialment.

La família que així ho vulgui, només caldrà que sol·liciti les dades al centre educatiu. Podrà accedir al nom, cognom i domicili d'una o totes les famílies que s'hagin preinscrit i matriculat en el mateix curs, segons ha confirmat la conselleria a TV3.

Fer-ho és possible, segons la directora general d'Atenció de la Família i a la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, ja que no es consideren dades "íntimes". En canvi, no es podrà accedir a informació com la renda familiar o les possibles discapacitats dels matriculats.

La família o famílies sobre les quals es requereixin les dades seran informades de la situació així com de qui les ha sol·licitat.

Aquest protocol, que neix arran de la denúncia el 2010 d'una família de Sabadell a qui l'Agència de Protecció de Dades va donar la raó, està llest i enviat als centres educatius.

De totes formes, Ensenyament subratlla que la millora del procés de preinscripció ha disminuït els casos de frau, així com les sospites, i que aquest serà un últim mecanisme de garantia.

Perill d'enfrontaments

Malgrat compartir l'objectiu final, la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) alerta que aquesta forma de procedir pot acabar enfrontant les famílies.

Des de l'entitat es creu que aquesta tasca d'identificació pertoca a l'Administració i no als pares dels alumnes.

La FAPAC també desmenteix la conselleria quan diu que els casos de falseig de dades són pràcticament inexistents i corrobora que encara és una pràctica habitual.

Què passa si es confirma?

En cas de sospita, o a partir d'ara certesa, que algú ha falsejat el seu domicili, ha de ser l'Administració qui verifiqui en última instància si la persona matriculada viu realment al lloc que consta a la matrícula.

Si no fos així, l'alumne perdria la plaça i es reubicaria al centre que toqués si el curs encara no hagués començat. Si la confirmació arriba amb les classes iniciades, se'l deixaria acabar el curs i l'any següent hauria de tornar a participar en el procés de preinscripció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut