Talamanca

Talamanca inaugura un centre per explicar l'última victòria de l'exèrcit català contra els borbons

Coincidint amb l'aniversari de l'enfrontament, ara fa 298 anys, s'ha inaugurat una exposició al Castell de Talamanca que permet, per primer cop, un acostament rigorós a un episodi cabdal de la història del país.

RedaccióActualitzat
Els actes commemoratius de l'11 de Setembre comencen a escalfar motors. A la localitat de Talamanca, escenari de l'última victòria de l'exèrcit català contra les forces borbòniques, han inaugurat aquest dilluns un centre museístic on s'expliquen els detalls de la batalla.

L'acte ha coincidit amb l'aniversari dels 298 anys de l'enfrontament. Les tropes catalanes -uns cinc mil homes comandats pel marquès de Poal- es van enfrontar amb l'exèrcit borbònic, una mica més nombrós i a les ordres del comte de Montemar. Després d'un dia de furiosos combats als turons de Talamanca, la victòria dels catalans va ser total. Van causar 600 baixes a l'enemic, que va fugir a la desbandada. Aquesta victòria, però que no va servir per ajudar Barcelona, que va caure un mes després. Tampoc no va evitar la derrota catalana en la guerra de Successió.

La Sala Gòtica del Castell de Talamanca acull des d'aquest dilluns un centre d'interpretació de la batalla, amb un audiovisual que la recrea fidelment, panells explicatius i una petita col·lecció d'objectes trobats al mateix escenari dels combats per un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona. Tot plegat permet per primer cop un acostament rigorós a un episodi cabdal de la història del país. Per visitar la sala caldrà posar-se en contacte amb l'Ajuntament de Talamanca, que preveu organitzar visites guiades.

La inauguració s'ha fet amb la solemnitat que l'ocasió es mereixia, al mirador del mateix castell, just davant de l'escenari de la batalla. Una ofrena floral al memorial en record dels combatents catalans, ha precedit una salva d'honor a càrrec d'un destacament de miquelets.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut