Barcelona

Ortega alerta de més EROs d'empreses públiques i no aclareix si mantindrà la retallada salarial el 2013

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha alertat aquest dimarts que hi haurà més EROs d'empreses públiques i no ha pogut precisar si les retallades que afecten funcionaris i empleats públics es mantindran el 2013. D'altra banda, ha mostrat la seva desconfiança que Madrid s'avingui a negociar el pacte fiscal i ha demanat la unitat dels catalans per fer front a aquesta eventualitat.

RedaccióActualitzat
La vicepresidenta del govern i aquests dies també presidenta de la Generalitat en funcions, Joana Ortega, ha alertat aquest dimarts que hi haurà més EROs d'empreses públiques.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Ortega ha assegurat que volen reduir al màxim els acomiadaments, però ha apuntat que hi ha plantilles "que han estat sobredimensionades els darrers anys".

Preguntada per si el govern s'acollirà a la possibilitat de fer EROs a les empreses públiques a les quals se'ls ha reduït el pressupost un 10%, Ortega ha admès que sí. I ha afegit que tot i que la Generalitat volia fer reduccions de jornades per evitar acomiadaments, el ministre de Treball ha mantingut al respecte una "actitud tancada".

Pel que fa a la reducció dels sous dels funcionaris i treballadors públics, no ha pogut aclarir si es mantindrà o no l'any que ve, tot i recordar que el govern només volia que durés un any. "Hem de veure com evolucionen els pressupostos de l'Estat i a partir d'aquí veurem. No puc dir sí o no", ha apuntat.

Pel que fa als concerts de les entitats socials, Ortega s'ha mostrat convençuda que la Generalitat podrà pagar-los el mes que ve.

D'altra banda, Ortega no les té totes que Madrid s'avingui a negociar el pacte fiscal. Davant d'aquesta desconfiança, Ortega ha reclamat, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", que els catalans vagin més units que mai en la reivindicació del nou finançament.

"Nosaltres hem de ser conscients que la força ens vindrà de Catalunya. La setmana passada sentíem el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que deia que el problema de Catalunya no era el pacte fiscal. No, en aquests moments, segurament, el problema de Catalunya és la deslleialtat del govern central i també hi ha altres problemes. Jo crec que depenem de la força del poble de Catalunya, del seu govern i de les seves institucions."

En cas que fracassi la negociació del pacte fiscal, Ortega demana no anticipar plans B. Tampoc no creu que el millor escenari sigui el d'unes eleccions anticipades.

"Jo crec que les eleccions anticipades en aquest moment no és el que el país necessita. De tota manera, també és cert que hem de veure de quina manera podem avançar. Un govern el que no pot estar és en una situació d'inacció. Per mi les eleccions anticipades són l'últim resort."

Sobre la política d'aliances del govern, Ortega no renuncia a cap soci, tot i l'acostament que s'ha visualitzat amb ERC després de l'aprovació al Parlament de la proposta de pacte fiscal.

"Nosaltres tenim l'obligació, com a govern, de negociar els pressupostos amb totes les forces polítiques. Fins ara uns han demostrat un tipus de responsabilitat i, en aquest sentit, se li ha de reconèixer al PP un plus de responsabilitat. Un plus que sembla que ara no tindran perquè estan més enganxats, si em permet l'expressió, al govern de Madrid, un govern que s'està comportant d'una manera molt i molt deslleial amb el govern de la Generalitat."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut