El conseller de Cultura amb els nous integrants del Conca. (Foto: ACN)
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb els nous integrants del Conca. (Foto: ACN)
Poblet

Mascarell, també a favor que un escriptor català en llengua castellana pugui ser premi Nacional de Cultura

El conseller de Cultura diu que "respectarà" la idea del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), que planteja que autors catalans que tenen obra només en castellà puguin optar al Premi Nacional de Cultura de la Generalitat.

RedaccióActualitzat
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, està disposat a assumir la proposta del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) perquè autors catalans que tenen obra només en castellà puguin optar al Premi Nacional de Cultura de la Generalitat.

"Crec que no és dolent fer una reflexió sobre aquests guardons i incorporar-hi aquells escriptors que s'expressen en llengua castellana, no és una mala reflexió i penso que és bo que la fem", ha afirmat des del monestir de Poblet, on aquest dimecres ha assistit a un concert de Jordi Savall.

El conseller de Cultura ha afegit que "respectarà" la proposta que faci el CoNCA perquè així ho estableix la llei.

La idea d'un canvi en el Premi Nacional de Cultura ha sortit del president del CoNCA, Carles Duarte, que en una entrevista a l'agència EFE ha argumentat que aquest guardó "no és un premi de literatura catalana" i ha recordat que l'últim premiat en la categoria de cinema és Isaki Lacuesta, que dirigeix pel·lícules en castellà.

Duarte ha afegit que els autors catalans en llengua castellana "no són tractats justament ni aquí ni fora d'aquí" perquè "des de determinats espais literaris espanyols se'ls considera catalans, i a Catalunya no se'ls acaba de reconèixer del tot".

El Premi Nacional de Cultura ha recaigut en autors en llengua catalana o que han alternat producció en català i castellà, com Joan Perucho, Pere Gimferrer o Carme Riera.

Duarte opina que les institucions catalanes han de potenciar la creació cultural en català "perquè és la llengua que va néixer en aquest país", però també "hi ha d'haver un reconeixement com a propi del que és la realitat cultural expressada en castellà".

El debat sobre els premis arriba després del plantejament d'un canvi de nom al MNAC.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut