ANÀLISI

La Lliga de la crisi

Enllaç a altres textos de l'autor

Lluís Canut

Director i presentador del programa "Efectivament" d'Esport3

Actualitzat
Que la Lliga hagi avançat aquesta temporada el seu inici a ple mes agost no és pura casualitat. Es diu que, des de la mateixa Moncloa, hi va haver molt d'interès perquè el campionat s'iniciés al més aviat possible, perquè el futbol es tornés a convertir en l'opi del poble, per distreure una ciutadania que quan al setembre torni de les vacances d'estiu, es trobarà amb la amarga realitat de la pujada de l'IVA, les constants alteracions de la prima de risc, l'Íbex amb els pitjors registres de la historia i amb el risc de que es perdin encara més llocs de treball. No és d'estranyar, per tant, la presencia del secretari d'estat per a l'Esport en la reunió dels operadors posseïdors dels drets televisius del futbol perquè s'arribés a un acord per a la transmissió del partits, en què per primera vegada a la història cap dels que juguin Barça i Reial Madrid es podran veure de franc en obert, perquè cap cadena estava disposada a assumir el cost del que representaria donar els partits dels dos grans.

Amb aquest panorama social tan convuls torna la lliga de futbol, que tampoc s'ha pogut escapar de les dures conseqüències de la crisi, com ho demostra la minsa activitat que ha enregistrat el mercat de fitxatges. A l'espera que es puguin tancar de manera imminent alguns traspassos com el de Söng al Barça i Modric al Madrid, els clubs han gastat seixanta-set milions d'euros a reforçar les plantilles, molt lluny dels quatre-cents setanta-un que van invertir l'any 2009. Tret dels catorze milions que el Barça va pagar al València per l'internacional Jordi Alba, la majoria de la resta d'operacions han estat a cost zero a base de cessions de futbolistes entre clubs.

Però, al marge d'aquesta reduïda activitat econòmica, la Lliga espanyola continuarà sent la de major concentració d'estrelles de tot el futbol mundial, amb una nova edició de l'intens duel que tornaran a interpretar Barça i Reial Madrid, amb Messi i Cristiano Ronaldo com a protagonistes principals, però amb la variant que hi haurà en les banquetes, en què José Mourinho iniciarà el seu tercer projecte en la dels blancs, mentre que Tito Vilanova s'estrenarà en la blaugrana com a relleu continuador del llegat que va deixar Pep Guardiola. En aquest canvi radica el principal interès d'una competició en què les diferències cada vegada estan més marcades i on sembla que ens disposem a viure més del mateix de temporades anteriors.
Anar al contingut