Barcelona

La "CIA" a l'ombra situa Catalunya en el màxim nivell del secessionisme pacífic

Un informe d'analistes d'intel·ligència nord-americans destapat per Wikileaks veu Catalunya com un possible futur estat i defineix el seu independentisme com un objectiu declarat i que no recorrerà a la violència.

RedaccióActualitzat
Catalunya forma part, juntament amb Escòcia i les comunitats flamenca i valona de Bèlgica, del grup de regions amb un grau d'independentisme pacífic més elevat. En aquest club hi ha també els turcs de Xipre i el land romanès de Szekler.

Aquesta és la conclusió a què va arribar fa poc més de dos anys la consultoria nord-americana d'intel·ligència Stratfor, que treballa tant per a multinacionals com per a governs i és considerada la "CIA" a l'ombra, en el marc d'un informe sobre el secessionisme a diferents regions. Conclusions que es desprenen de correus electrònics difosos per Wikileaks i que ha destapat el diari "Ara".

En els missatges es debat sobre l'independentisme català i d'altres regions, bàsicament europees, i se situa Catalunya en el grau tres del secessionisme, un nivell en què l'independentisme és un objectiu declarat, però sense que es promogui la violència per aconseguir-ho.

En els documents filtrats s'hi llegeix també el seguiment que l'agència fa de la retallada del Tribunal Constitucional espanyol a l'Estatut d'Autonomia i les protestes que va generar. A més, es feia ressò de diferents enquestes sobre el grau de suport de la societat catalana a la independència, que en aquell moment era del 37%.

Davant del País Basc

Segons l'informe l'independentisme basc està per sota del català i el situa, el juliol del 2010, en el nivell 2, en què el secessionisme es considera actiu però feble i sense mitjans per assolir-se.

L'anàlisi inclou també Galícia, que situa en el primer graó del secessionisme, on aquest està en silenci i és una idea que la regió no té especial interès a promoure.

Dos nivells més

En el quart nivell, en què s'inclouen bona part de les reclamacions que es viuen a la regió del Caucas, el secessionisme es considera actiu amb possible violència.

Al cinquè nivell es considera que la regió és independent "de facto" tot i que no reconeguda oficialment, com seria el cas, segons l'informe, d'Ossètia del sud.






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut