Joana Ortega en unes imatges d'arxiu
Joana Ortega en unes imatges d'arxiu
Prada de Conflent

Catalunya "segurament" formalitzarà el seu accés al Fons de Liquiditat Autonòmica el 28 d'agost

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha anunciat que Catalunya "segurament" formalitzarà l'accés al Fons de Liquiditat Autonòmica al Consell Executiu que hi ha previst celebrar el 28 d'agost.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja ho va explicar en una entrevista a la BBC al juliol: "La situació actual de Catalunya és que no té cap altre banc que el govern d'Espanya. Ara és la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, qui ho ha acabat de confirmar, anunciant que "segurament" Catalunya formalitzarà el seu accés al Fons de Liquiditat Autonòmica en la primera reunió que celebrarà el Consell Executiu després de les vacances i que està prevista pel 28 d'agost. "Segurament sí que es demanarà el dia 28, però abans hem de parlar amb el conseller d'Economia i amb el president", ha apuntat en declaracions als periodistes abans de participar en un homenatge a l'escriptor Joan Sales a la Universitat Catalana d'Estiu que de Prada de Conflent.

Al juliol, el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, va donar per fet que Catalunya acudiria al nou fons autonòmic, tot i que no va fixar una data. El govern català, llavors, va voler deixar clar que recórrer a aquests serveis bancaris no era equivalent a demanar un rescat.

"En aquests moments no es poden xifrar" els problemes de liquiditat que pugui tenir Catalunya

Ortega ha reconegut aquest diumenge que la demora en la creació d'aquest fons -que podria no estar actiu fins a la tardor- pot crear problemes de liquiditat a la Generalitat, tot i que ha explicat que no serà fins al 28 d'agost quan s'analitzi la situació de les arques catalanes i la capacitat del govern per fer front als compromisos. "Es cert que hi pot haver problemes de liquiditat però en aquest moment no es poden xifrar. El dia 28 tenim un Consell Executiu, allà parlarem i veurem si es pot fer front a tots els compromisos del Govern", ha afirmat.

La vicepresidenta ha animat el govern espanyol a posar en marxa "com més aviat millor" el Fons de Liquiditat Autonòmica per evitar que comunitats com Catalunya puguin tenir problemes de tresoreria. "El que convé és poder tenir aquest fons i que com més aviat millor pugui donar servei. No es poden anunciar grans mesures com aquesta i després dilatar-les en el temps", ha afirmat Ortega. Per aquesta raó, ha animat el govern central "a posar-se les piles" i actuar de manera més ràpida en aspectes com aquest que, segons ha dit, són importantíssims i vitals per a l'economia catalana.

Ortega ha mostrat el recel del govern sobre les condicions que imposi Madrid per rebre aquesta ajuda, i ha assegurat que en cap cas la Generalitat accedirà a "vulnerar l'estat del benestar".
"Les mesures de rigor i austeritat, el govern ja les ha demostrat per activa i per passiva", ha subratllat la vicepresidenta, que ha sostingut que Catalunya s'ha convertit en un mirall per a la resta d'administracions a l'hora de fer polítiques d'ajustos.

La probable sol·licitud d'acolliment al Fons de Liquiditat Autonòmica per part del govern català no implica que Catalunya sigui intervinguda, tot i que, en cas d'incompliment de les condicions, l'Estat es reservaria el dret a recórrer els articles 25 i 26 de la llei orgànica d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Aquests articles estableixen mesures de coerció i d'intervenció directa per part de l'Estat.

Anar al contingut