Mayor Oreja és eurodiputat pel PP. (Foto: Reuters)
Mayor Oreja en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Madrid

Mayor Oreja i Vidal-Quadras critiquen el govern de Rajoy pel tercer grau a Uribetxeberria

Els eurodiputats populars asseguren que la decisió enforteix ETA i crea un divorci amb les bases del PP. El partit els respon que manté l'objectiu de derrotar la banda i que per fer-ho "no hi ha dreceres" i s'ha de "complir la legalitat vigent".

RedaccióActualitzat
El PP ha hagut de sentir crítiques provinents del seu propi partit pel tercer grau concedit al pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, un dels segrestadors del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, malalt de càncer i en vaga de fam. L'exministre de l'Interior i eurodiputat Jaime Mayor Oreja i el també eurodiputat Aleix Vidal-Quadras han rebutjat la decisió d'Institucions Penitenciàries.

El primer ha considerat que fets com aquest, sumats al pla per reinserir presos d'ETA, l'únic que fan és "enfortir" l'organització terrorista. El segon ha advertit que hi ha un "divorci" entre les bases del PP i el govern de Mariano Rajoy, i ha demanat un debat en el si del partit.

En resposta a aquestes crítiques, el portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que la derrota d'ETA ha estat i serà "sempre" l'objectiu del PP. I ha afegit que, amb el tercer grau, l'actual govern espanyol ha complert la llei. "Per derrotar ETA no hi ha dreceres, el que no es pot fer és no complir la legalitat vigent, que regula perfectament aquests casos de malalties terminals", ha subratllat.

Hernando ha afegit que no ha sentit "mai" Vidal-Quadras parlar d'aquesta qüestió al Comitè de Direcció Nacional del PP i ha convidat Mayor Oreja a parlar-ne a l'executiva, de la qual forma part.

Per la seva part, l'expresident de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) i víctima de l'atemptat d'Hipercor, Robert Manrique, ha afirmat que accepta el tercer grau encara que "dolgui". Manrique, en declaracions a Europa Press, s'ha preguntat què opina Ortega Lara —Uribetxeberria és un dels seus segrestadors— i ha destacat que el govern espanyol ha de complir la llei.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme espanyola va criticar durament la concessió del tercer grau.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat un informe forense més ampli abans de decidir si excarcera o no el pres d'ETA.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut