EUA

L'"Isaac" encara provoca temps sever

L'"Isaac" durant les últimes hores s'ha mogut dins l'estat de Louisiana en direcció nord-oest, els vents ha baixat fins als 85 km/h

Néstor GómezActualitzat
L'"Isaac" s'ha debilitat i ha perdut la categoria d'huracà i és ara tempesta tropical.
Tot i la disminució de la força del vent, encara provoca temps sever i fortes precipitacions. Les zones on els avisos, segons els Centre Nacional d'Huracans, són vigents va des de Cameron fins a la frontera de Mississipí i Alabama.

Per a les properes hores, l'"Isaac" es mourà cap a l'interior de Louisiana i arribarà a l'estat d'Arkansas aquest nit o de matinada. L'"Isaac" es convertirà en depressió tropical a aquesta nit, és a dir la categoria normal de les pertorbacions.

L'"Isaac" ha està molt menys potent que el "Katrina", del 2005. Els vents del "Katrina" van arribar als 252 km/h.

Mireu el desplaçament de l'"Isaac" a la seqüència d'imatges del satèl·lit.

El golf de Mèxic dispara els huracans
Un huracà necessita dos elements per reforçar-se i augmentar el seu potencial i, en conseqüència, la seva categoria:
- Superfície aquàtica. Els huracans s'alimenten de l'aigua dels mars i oceans. Així es mantenen actius. En canvi, en tocar terra, els huracans perden ràpidament l'energia i s'afebleixen fins a morir.
- Aigües càlides. Les aigües del golf de Mèxic són un santuari per als huracans, que troben en les seves aigües tan càlides una font d'alimentació que reactiva i revifa els seus vents i la seva dinàmica interna.
La suma d'aquests dos factors fa que sigui una zona del planeta on els huracans agafen embranzida i energia.
En el cas de l'"Isaac", ha arribat a les aigües del golf de Mèxic amb categoria de tempesta tropical i tocarà terra com a huracà de categoria 2.

Cronologia de l'"Isaac"
L'"Isaac" va néixer el dimarts 21 d'agost a uns 1.000 quilòmetres a l'est de les illes Barbados, Dominica, Montserrat, i va travessar aquestes illes de l'Atlàntic dimecres al matí amb vents inferiors als 90 km/h.
El divendres 24 d'agost va passar pel sud de la República Dominicana i va travessar l'illa per l'oest d'Haití amb vents lleugerament inferiors als 100 km/h.
El dissabte 25 d'agost va arribar al sud de Cuba i es va desplaçar pel mar, paral·lel a la costa est del país, en direcció a Florida. Els vents es van mantenir al voltant dels 100 km/h.
El diumenge 26 d'agost va arribar i passar per l'extrem sud de Florida, travessant les illes de Key West, porta d'entrada a les aigües càlides del golf de Mèxic. Els vents van superar lleugerament els 100 km/h.
El dilluns 27 d'agost l'"Isaac" es va endinsar en el golf de Mèxic. En trobar-se amb les aigües càlides d'aquest golf es va enfortir, amb velocitats sostingudes superiors als 110 km/h i amb una clara tendència a augmentar.
El dimarts 28 d'agost, l'huracà "Isaac" de categoria 1 va anar avançant cap a la costa de Louisiana. Encara sense arribar a tocar terra el centre de l'huracà, els seus efectes ja s'havien deixat sentir a darrera hora de la jornada amb vents de fins a 130 km/h. Durant dimarts l'huracà va disminuir la seva velocitat retardant la seva entrada a terra a dimecres.
El dimecres 29 d'agost, durant la matinada va tocar terra i va començar a entrar a l'estat de Louisiana amb vents sostinguts de 128 km/h. En entrar a terra va minvar la velocitat de desplaçament i cap a la nit estava situat al centre-sud de Louisiana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut