Els nens de 6 i 2 anys desapareguts a Còrdova (Foto: EFE)
Els nens de 6 i 2 anys desapareguts a Còrdova (Foto: EFE)
Còrdova

Història de la desaparició de Ruth i José

Gairebé un any després de la desaparició dels nens de Còrdova, repàs de com ha anat la investigació policial, quines han estat les pistes que s'han seguit i què s'ha anat sabent durant aquests mesos.

RedaccióActualitzat
Quan fa gairebé onze mesos de la desaparició de Ruth i José, un pèrit contractat per la família ha confirmat que entre les restes orgàniques calcinades que es van trobar en una foguera a la finca dels avis paterns hi pot haver ossos de nens i no pas d'un rosegador, com havia confirmat en un inici un informe policial. Sembla, doncs, que la investigació, que estava en punt mort, ha trobat el camí de sortida. Però anem a pams.

Els dos germans de 6 i 2 anys van desaparèixer el 8 d'octubre de l'any passat mentre jugaven amb el seu pare, José Bretón, en un parc de Còrdova, segons va explicar el mateix progenitor. Des del primer moment, la mare va apuntar Bretón com l'autor de la desaparició o assassinat dels menors, com a venjança perquè dues setmanes abans havia iniciat els tràmits de separació.

El pare sempre, per contra, va mantenir que els havia perdut de vista i, de fet, ell mateix va ser qui en va denunciar la desaparició. Les càmeres de seguretat del parc, però, mai van enregistrar imatges dels nens, ni es van trobar testimonis que els haguessin vist.

El que es va confirmar des del primer moment és que el dia de la desaparició el pare dels nens els va portar a casa dels avis paterns. És l'última vegada que algú va veure les criatures amb vida. En un primer moment, José Breton va declarar que va recollir els petits de casa dels seus pares i els va dur a un parc, d'on van desaparèixer.

Las Quemadillas, epicentre de la investigació


Els investigadors, però, van sospitar també des dels inicis que Breton es podria haver endut els nens a la finca familiar de Las Quemadillas ja amb la intenció de matar-los. Deu dies després de la desaparició de Ruth i José la policia deté el pare. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que els menors podrien estar morts i enterrats precisament en aquesta finca familiar. Per això, la policia havia rastrejat des de l'inici, i de forma periòdica, a la finca, epicentre de la investigació, així com al riu Guadalquivir i al clavegueram proper a aquesta casa.

Durant el rastreig, els gossos haurien detectat ja els primers dies restes orgàniques cremades però els informes forenses van concloure que no eren humanes. Ara, el nou informe ha revelat que els ossos localitzats en una mena de forn crematori són humans i que podrien correspondre a Ruth i a José.

Pel que fa al pare, que havia estat present amb una actitud impassible en alguna de les llargues jornades de rastreig, la seva actitud freda i distant i la seva versió dels fets, plena de contradiccions, van fer que finalment el jutge n'ordenés l'ingrés a presó acusat de detenció il·legal.
Anar al contingut