Barcelona

Els immigrants irregulars hauran d'acreditar 3 mesos d'empadronament per rebre atenció sanitària pública a Catalunya

La Generalitat garanteix l'atenció gratuïta a les 600.000 persones que calcula que es quedaran sense targeta sanitària a partir de dissabte a Catalunya, quan entra en vigor el decret espanyol. Els immigrants que encara estiguin en situació irregular, però, hauran d'acreditar almenys tres mesos d'empadronament. La mesura intenta evitar el turisme sanitari.

RedaccióActualitzat
La Generalitat garanteix que cap immigrant quedarà desatès a la sanitat pública catalana malgrat l'entrada en vigor del reial decret del govern espanyol dissabte que limita l'accés a la sanitat pública i els obliga a pagar per accedir-hi a partir de l'1 de setembre. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que a Catalunya hi ha unes 600.000 persones en aquesta situació i, d'aquestes, un total de 180.000 serien estrangeres sense papers i la resta de nacionalitat espanyola, alguns amb rendes de més de 100.000 euros.

Un cop passats els sis mesos de termini per regularitzar la seva situació, els immigrants que encara estiguin en situació irregular hauran d'acreditar almenys tres mesos d'empadronament per rebre atenció sanitària pública a Catalunya, segons ha fet saber el conseller de Salut. Caldrà presentar un document especial que s'haurà de renovar anualment. L'avaluació del Servei Català de la Salut per accedir a l'atenció hospitalària especialitzada té l'objectiu d'evitar el turisme sanitari.

En la seva compareixença, Ruiz ha explicat que amb aquesta fórmula el govern "compleix amb el reial decret que regula la condició d'assegurat, però va més enllà, seguint la convicció que la salut és un dret de la ciutadania i no depèn de si s'és beneficiari o no de la Seguretat Social".

Abans el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, ha qualificat de "clar retrocés" la retirada de la targeta sanitària als immigrants en situació irregular. Cleries considera que el govern espanyol no es fa càrrec de la seva responsabilitat de gestionar la immigració i que, a més, també desatén la salut pública. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Cleries ha afirmat que garantir l'assistència als estrangers comporta un benefici per a la salut de tots els ciutadans.

El conseller de Benestar Social també ha assegurat que la Generalitat farà tot el possible per pagar els serveis concertats del mes de setembre tot i que és imprescindible rebre els diners que s'han demanat al fons de liquiditat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut