Mapa d'anomalia de precipitació pel Setembre (Font: NOAA)
Mapa d'anomalia de precipitació pel Setembre (Font: NOAA)
Barcelona

El setembre podria ser més sec del normal a l'interior

Els models climàtics mostren una previsió de temperatures properes a la mitjana en general, però amb possibilitat que sigui un setembre més sec del normal cap a l'interior del país

Alberto AlcántaraActualitzat
El setembre comença sense pluges i amb un ambient de temperatures molt normalitzades, després de la calor rigorosa que hem tingut a l'agost. L'última actualització dels models climàtics mostra una previsió de temperatures properes a la mitjana per al global del mes en general, però amb possibilitat que sigui un setembre més sec del normal cap a l'interior del país. Les dinàmiques meteorològiques del dia a dia poden portar desviacions importants respecte a aquestes tendències climàtiques, però pel moment aquest és el panorama que dibuixen els mapes estacionals.

Anomalies de precipitació


Aquest últims mapes han estat emesos pel Centre de Predicció Climàtica de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA). Mostren un setembre més sec que l'habitual a part del nostre país. El dèficit de pluja és més significatiu cap a ponent i cap al sud, mentre que al litoral i al nord-est la perspectiva és de pluges normals, referenciades a la mitjana del període 1999-2010.

Les anomalies negatives de precipitació prevista també s'estenen pel sud del Regne Unit, França, el sud d'Alemanya, Suïssa i el nord d'Itàlia, a més d'algunes zones més puntuals dels Balcans. Les zones on es preveu més pluja del normal es concentren al nord del continent, principalment a Noruega, Finlàndia i l'entorn de les Repúbliques Bàltiques.

El pronòstic allargat per als pròxims tres mesos millora una mica les perspectives, tot i que encara manté una lleugera tendència a la baixa en les precipitacions previstes cap a l'oest de Catalunya.

Temperatures normals en general

D'altra banda, els models climàtics pronostiquen un setembre de temperatures normals a gran part de Catalunya. Cap al sud i l'interior, els mapes dibuixen una anomalia lleugerament positiva, amb temperatures entre mig i un grau superiors a la mitjana del període 1999-2010. Aquesta tendència la perllonguen per al global del periode comprès entre el setembre i el novembre.

En la perspectiva general del continent, només part de la península Ibèrica, parts del sud d'Itàlia i punts dels Balcans, presenten temperatures una mica superiors a la mitjana. Per a Islàndia i Noruega es preveu una temperatura lleugerament més baixa. A la resta d'Europa, el pronòstic marca valors normals.










Anar al contingut