Sant Pere de Torelló

Sant Pere de Torelló i Calldetenes es declaren "territori català lliure" i insten el Parlament a proclamar la independència

Els dos municipis osonencs han aprovat en un ple extraordinari separar-se d'Espanya i instar el Parlament a declarar de manera unilateral la independència de Catalunya en un termini de dos mesos.

RedaccióActualitzat
L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, a Osona, ha aprovat per unanimitat declarar-se "territori català lliure" i instar el Parlament a declarar de forma unilateral la independència de Catalunya en un termini màxim de dos mesos. En un ple extraordinari multitudinari, el consistori ha aprovat una moció amb aquest únic punt. Ho ha fet amb els vots dels deu regidors d'Entesa per Sant Pere (adherida a ERC) i de l'únic regidor de CiU i s'ha convertit d'aquesta manera en el primer municipi català a proclamar la independència, una decisió que ha convertit el nom del poble en un dels temes més comentats a Twitter.

La votació per declarar Sant Pere de Torelló primer territori "lliure" ja ha tingut una rèplica, precisament d'un altre municipi osonenc, Calldetenes. El text ha rebut els vots favorables dels cinc regidors d'ERC, els dos de la CUP i tres de CiU. Un dels regidors convergents hi ha votat en contra, ja que l'alcalde, Marc Verdaguer (CiU), havia donat llibertat de vot als integrants del seu partit.

El text aprovat convida el Parlament a convocar "si s'escau" un referèndum sobre la independència i estableix que, de moment, "la legislació i els reglaments d'abast espanyol seran vigents de forma provisional, a l'espera que el Parlament dicti les noves lleis catalanes". Demana la creació d'una hisenda pròpia, una administració fiscal i una de justícia i apel·la a "l'esperit cívic europeu" per donar suport a la independència de Catalunya.

L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, ha sortit després a explicar l'acord als ciutadans d'aquest municipi de 2.000 habitants que, seguint la seva crida, s'han acostat fins a l'Ajuntament per donar-hi suport. Fàbrega ha destacat que la independència arribarà si la gent ho vol. "El 12 de setembre, res a Catalunya ha de ser igual. Si cada ajuntament fa el que han fet Sant Pere i Calldetenes, al final la força de la gent, la voluntat del poble, passarà per sobre dels partits i les institucions, que estan per fer allò que el poble vol".

Fàbrega ha explicat la iniciativa del consistori osonenc en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio": "Entenem que estem en situació d'emergència nacional, en una crisi econòmica profunda a causa, també, de formar part d'un estat espanyol que ens està espoliant fiscalment. I per tant, entenem que independentment ens en podríem sortir més bé".

"El govern de la Generalitat i el Parlament haurien d'actuar d'una forma ràpida. Aquest país es troba en una cruïlla entre un procés de recentralització o bé poder tirar endavant, amb la plena sobirania", ha conclòs l'alcalde.

Aquestes proclames independentistes arriben l'endemà que una quarantena de pobles de Catalunya ja no tinguin cap plaça d'Espanya. En un acte simbòlic, pobles com Tàrrega, Mataró, Torroella de Montgrí i Roda de Ter van canviar el rètol pel de plaça de la Independència. Ara demanen que el canvi es faci oficial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut