Barcelona

El president, sobre la manifestació: "L'Artur Mas hi aniria de totes totes, però sóc el president de tot un país"

Sobre la seva presència a la manifestació convocada per la Diada, el president ha afegit, als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio": "Si pensés en el meu partit hi seria; si pensés en CiU, també, i si pensés en els meus votants, també. Però sóc el president d'un país de set milions i mig de persones".

RedaccióActualitzat
Després de la crida que el govern va llançar a través del seu portaveu per aprofitar la Diada com un aparador per mostrar com és Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat els motius pels quals, tal com s'havia anunciat, no serà a la manifestació convocada amb motiu de l'Onze de Setembre sota el lema "Catalunya, nou Estat d'Europa".

Segons ha explicat en una entrevista a "Els matins de Catalunya Ràdio", el president havia decidit "des del començament" que no seria present a la manifestació independentista, "abans de tota la polèmica". "Anímicament és com si hi fos; físicament, no hi podré ser", ha dit, hi ha continuat: "L'Artur Mas hi aniria de totes totes. Si pensés en el meu partit hi seria; si pensés en CiU, també, i si pensés en els meus votants, també". A més, ha assegurat que si pensés en el ressò que tindrà la marxa --"el crit general que ha de pronunciar el país", n'ha dit--, també hi aniria.

"Fixi's si tinc motius per anar-hi", ha afegit; però tot seguit ha argumentat: "Sóc el president d'un país de set milions i mig de persones, i l'Onze de Setembre és la Diada de tothom, no només dels nacionalistes i dels independentistes".

Independència o pacte fiscal

El president català, que ha anunciat que rebrà, aquest setembre mateix, els organitzadors de la marxa, considera que és igual si els catalans van a la manifestació per la independència o pel pacte fiscal, ja que en tots dos casos "és un crit a favor de Catalunya". El president ha defensat el pacte fiscal com un "acte de sobirania" i ha afegit que "tot va en la mateixa direcció".

Justament, sobre les possibilitats d'aconseguir el pacte fiscal, Artur Mas ha assegurat que "estem en un procés de transició nacional" que té diverses etapes i que, en aquest moment, "m'he de concentrar a veure si hi ha una possibilitat per remota que sigui" d'aconseguir el pacte fiscal.

La clau de la caixa no costa diners


Pel que fa als arguments per convèncer Rajoy del pacte fiscal, Mas ha assegurat que no acceptarà un ajornament amb la crisi com a excusa, perquè la hisenda pròpia "no costa diners d'entrada", i ha anunciat s'està negociant amb les Diputacions com coordinar l'agència tributària catalana amb els organismes de recaptació de tributs que hi ha al territori.

També ha reiterat les dificultats d'aconseguir la independència: "No podem dibuixar panorames paradisíacs com si fos un joc de criatures quan a tot el món es demostra que això no és així", ha dit, i ha advertit que si l'Estat té la temptació d'aprofitar el Fons de Liquiditat per manar a Catalunya i enviar els seus "homes de negre" a la Generalitat, convocaria eleccions de forma immediata.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut