L'article del Financial Times
L'article del Financial Times
Londres

El "Financial Times" avisa que el "separatisme" amenaça el futur d'Espanya i augura una Diada massiva

El diari "Financial Times" publica un article d'opinió sobre la manifestació de la Diada. Augura que la marxa serà "massiva i massivament separatista". El text també parla del pacte fiscal com a única opció perquè Catalunya no marxi d'Espanya.

Felip GordilloActualitzat
El ressò de la manifestació d'aquesta Diada arriba fins a Londres. El diari "Financial Times" publica aquest divendres un article sobre la marxa en què augura que serà "massiva i massivament separatista".

L'article d'opinió, signat per David Gardner, es titula "El separatisme amenaça el futur d'Espanya" i, a través de la convocatòria de l'Onze de Setembre, analitza la situació actual de les relacions entre Catalunya i l'estat.

El text explica que els partidaris de la independència superen ja la meitat de la població i destaca el suport a la manifestació de l'expresident Jordi Pujol i de Pep Guardiola. El diari augura una participació massiva que es mirarà amb atenció des de territoris com el País Basc, Escòcia o Bèlgica.

El diari s'endinsa en la situació econòmica i acusa el govern de Mariano Rajoy d'utilitzar la crisi "no només per aprimar l'estat sinó per recentralitzar-lo". Assegura que el president espanyol obliga els governs autonòmics a complir "objectius pressupostaris impossibles" mentre "enforteix institucions com les diputacions que, en molts llocs, haurien d'haver estat substituïdes pels governs regionals, però que s'han convertit en vehicles per al clientelisme i els interessos de partit".

L'article compara el sistema fiscal de Catalunya i el País Basc. Apunta que el finançament basc ha permès al govern d'Euskadi minimitzar la crisi mentre des del principat "es transfereix a Madrid 10 vegades més diners per capita que els bascos". Gardner explica que el govern català considera que si tingués el mateix sistema fiscal que el País Basc, "no hauria de ser rescatat amb el que, de fet, són els seus diners".

El diari dibuixa un dilema perquè entén que el govern de Mariano Rajoy "s'oposa ideològicament a qualsevol extensió del federalisme fiscal", però avisa que "el govern a Madrid necessita l'ajuda catalana per complir amb les obligacions de salut i de pensions d'una població envellida".

L'article conclou que el sistema basc s'ha reconegut com un èxit i assegura que per "mantenir els catalans dins d'Espanya, Madrid hauria d'oferir-los un tracte similar". Apunta, però, que "això sembla molt poc probable".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut