Toledo

El PP de Castella-la Manxa aprova en solitari eliminar el sou fix dels diputats i reduir a la meitat el nombre de representants

El Parlament de Castella-la Manxa aprova, amb els vots en solitari del PP, reduir a la meitat el nombre de representants i eliminar les retribucions regulars, per substituir-les per dietes i indemnitzacions per assistència a plens i comissions.

RedaccióActualitzat
La presidenta de Castella-la Manxa, la popular María Dolores de Cospedal, ha agafat les tisores i ha començat a retallar el parlament autonòmic. La seva proposta de reduir a la meitat el nombre de diputats i eliminar el seu sou va prosperar aquest divendres amb els únics vots a favor del PP. Les corts catellanomanxegues, en canvi, van tombar una proposta del PSOE perquè s'apliqués la mateixa tisorada als membres del govern i els alts càrrecs.

Els diputats manxecs deixaran de tenir un sou fix a partir de l'any vinent i passaran a cobrar en funció de la seva dedicació física, és a dir per assistència a plens i comissions. Paral·lelament podran exercir la seva professió fora de les Corts i només quan hi hagi incompatibilitats flagrants se'ls apartarà de la tramitació de determinades lleis.

La mesura s'inclourà en els pressupostos autonòmics per al 2013, que s'espera que tirin endavant sense problemes en un parlament polaritzat en què el PP té, amb un diputat més que el PSOE, la majoria absoluta.

Aquesta, però, no és l'única mesura d'austeritat relativa als parlamentaris, que De Cospedal presenta com una obligació de "donar exemple". La presidenta manxega també vol reduir a la meitat el nombre de representants a la cambra. Per fer-ho ha de reformar l'Estatut d'Autonomia manxec i en cap cas les mesures es podran aplicar abans de la pròxima legislatura.

S'hi estalviarà poc


L'estalvi que l'eliminació dels sous dels diputats pot suposar és bastant escàs. Actualment s'hi destinen 1,5 milions d'euros l'any, dels quals s'hauran de restar el que finalment cobrin els diputats per indemnitzacions i dietes.

La mesura afectarà molt més les files socialistes que les populars. Dels 24 diputats del PSOE només 7 treballen en administracions locals. Dels 25 representants del PP, en canvi, només cinc no tenen cap altra remuneració pública.

Per a un estalvi més ampli, el PSOE havia posat sobre la taula una proposta que no ha tirat endavant: regular el que cobra De Cospedal, els seus consellers i els alts càrrecs del seu govern. Segons els socialistes, el cost anual d'aquestes retribucions és de 69 milions d'euros.

La presidenta va rebutjar aquesta proposta al·legant que "una cosa és la tasca legislativa i l'altra l'encàrrec fet a un partit perquè administri". Per De Cospedal s'entén que els membres de l'executiu han de tenir dedicació exclusiva.
Anar al contingut