La líder del Partit Popular Català, Alícia Sánchez-Camacho
La líder del Partit Popular Català, Alícia Sánchez-Camacho
Barcelona

Camacho acusa Mas de "manipular l'objectiu de la manifestació independentista" i alerta que "pot ser perillós"

La presidenta del PPC diu que "CiU utilitza tots els mitjans, fins i tot públics, per omplir una manifestació independentista" i considera que Mas vol fer-la servir com a "càrrega" davant la reunió amb Rajoy. ERC i ICV han defensat la mobilització.

RedaccióActualitzat
Crítiques del PPC i defensa d'ERC i ICV per la manifestació de la Diada de l'11 de setembre. Això sí, les tres formacions destaquen que es tracta d'una manifestació independentista.

La presidenta PPC ha acusat el govern català de donar suport logístic i utilitzar mitjans públics per fer una crida a mobilitzar-se aquest dimarts. Alícia Sánchez-Camacho acusa Artur Mas, a més, d'haver "manipulat i utilitzat l'objectiu" de la manifestació i considera que vol fer-la servir com a "càrrega" davant la reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per parlar sobre el pacte fiscal el 20 de setembre. La presidenta popular, però, ha alertat que això "és perillós", perquè atiar l'independentisme "porta confrontació" i possibles "enfrontaments civils entre els catalans". I és que "quan es juga amb foc pot haver-hi conseqüències. Cal mesurar-les abans", ha sentenciat.

La presidenta del PPC, que està convençuda que la Diada d'aquest any "no serà la de tots", ha advertit que el camí iniciat per CiU i el govern el pot portar a camins equivocats que poden derivar en un escenari de "divisió i confrontació social". És més: segons Camacho, el govern utilitza la Diada en benefici partidista en el marc d'una estratègia electoral, i ha acusat els representants de l'executiu català que vagin a una marxa que representa una part dels catalans. "CiU està utilitzant tots els mitjans, fins i tot públics, per omplir una manifestació independentista. Catalunya som tots, i hi ha una Catalunya silenciosa que no es manifestarà", ha dit Camacho.

La líder del PPC ha criticat que els representants d'UDC, començant pel seu líder, Josep Antoni Duran, i del PSC assisteixin a la manifestació "independentista". Per la líder del PP català, si hi van legitimaran una Catalunya independent i no dins del marc constitucional. "Ni Duran ni els membres del PSC que hi vagin poden jugar a la confusió i a l'ambigüitat". I ha afegit: "Se'ls veurà el llautó".

Després d'assegurar que amb la manifestació independentista es pot enviar un missatge equivocat a Europa, Sánchez-Camacho ha assegurat que, com que el PPC té la vicepresidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, emprendran accions per garantir l'objectivitat de la televisió pública catalana.

Junqueras: "És una manifestació independentista"


D'altra banda, i malgrat que tant des d'Unió com des del PSC hagin manifestat que la mobilització de la Diada no és independentista, ERC i ICV han recordat el caràcter independentista de la marxa. És "una manifestació independentista, convocada per una entitat independentista, amb un lema independentista i amb una participació massiva d'independentistes", ha assegurat el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras.

En aquest sentit, Junqueras ha destacat que "qualsevol persona, qualsevol ciutadà de Catalunya o del món que vulgui participar en aquesta manifestació, segur que serà molt benvingut, però és evident a ulls de tothom que aquesta és una manifestació a favor de la independència de Catalunya". Així, ha continuat:

"Pel dret a decidir, davant l'estat i els mercats. No a les retallades de Mas i Rajoy", el lema d'ICV

La portaveu parlamentària d'ICV, Dolors Camats, ha parlat en la mateixa línia i ha assegurat que la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana és independentista. "Ni ens enganyem com a formació política ni intentem enganyar la gent", ha assgeurat la portaveu ecosocialista.

No obstant, Camats ha afirmat que la Diada "no pot tapar" els ajustos dels governs i és per això que hi acudiran amb el lema "Pel dret a decidir, davant l'estat i els mercats. No a les retallades de Mas i Rajoy", lema sota el qual es manifestaran una "àmplia representació" del partit, amb la presència del secretari general, Joan Herrera, d'ella mateixa i de diversos diputats del Parlament. Per ICV, la mobilització ha de suposar "un toc d'alerta" al govern espanyol i a la classe política d'àmbit estatal.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut