Barcelona

Càritas i Òmnium reben la medalla d'honor del Parlament

Càritas i Òmnium veuen premiades les tasques contra la pobresa i per la llengua amb la medalla d'honor del Parlament. La presidenta, Núria de Gispert, i el president de la Generalitat, Artur Mas, han destacat les contribucions culturals i socials de les dues entitats.

RedaccióActualitzat
El lliurament de la medalla d'honor del Parlament a Òmnium Cultural, que ha rebut la seva presidenta, Muriel Casals, i a Càritas, que ha rebut també la seva presidenta, Carme Borbonès, han suposat el tret de sortida als actes intitucionals de celebració de la Diada de Catalunya. La presidenta del Parlament Núria de Gispert i el president de la Generalitat Artur Mas han destacat les contribucions culturals i socials de les dues entitats.

Després de rebre la distinció, la presidenta d'Òmnium ha reclamat el dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya. "Nosaltres podem decidir, nosaltres hem de decidir", ha afirmat Muriel Casals, que ha instat els diputats a "ser fidels al seu mandat" i aconseguir "més recursos i poder per a la nació". "Els greuges són evidents i la ciutadania és conscient. Hem madurat, senyor president", ha afegit, adreçant-se a Mas.

Per la seva part, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha recollit la medalla concedida a Càritas juntament amb Carme Borbonès. La presidenta de l'entitat ha afirmat que la distinció els "encoratja a seguir treballant des de la proximitat i des del nostre compromís cristià per tal de contribuir a fer una Catalunya encara més cohesionada, més solidària i en què totes les persones hi trobin sempre una mà amiga i un escalf humà que els acompanyi en el seu camí per la vida.

Càritas: la lluita contra la pobresa

Càritas és l'òrgan de l'Església que s'ocupa de l'acció social, una acció que ha intensificat des del començament de la crisi i que posa èmfasi en l'atenció a les famílies empobrides, el repartiment d'aliments i la mediació per evitar desnonaments. El 90% del finançament de l'entitat prové de donacions privades. La major part del 10% restant l'aporta l'administració a través dels fons aconseguits a través de la casella per a fins socials de la declaració de la renda.

A Catalunya, Càritas compta amb un pressupost de 35 milions d'euros i es calcula que més de 370.000 persones se'n van beneficiar l'últim any.

Òmnium: de la clandestinitat a "Som una nació. Nosaltres decidim"

L'altre entitat premiada, Òmnium Cultural, va passar de la clandestinitat dels seus inicis a organitzar la multitudinària manifestació del 2010 sota el lema "Som una nació. Nosaltres decidim". El seu objectiu és treballar per promocionar i normalitzar la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya.

Actualment, compta amb 30.000 socis i col·labora amb Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear per coordinar les seves accions en el marc dels Països Catalans.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut