Barcelona

La llengua catalana protagonitza l'acte principal de la Diada, al Parc de la Ciutadella

En un acte en què la música i la literatura han pres protagonisme, s'ha retut homenatge a Pere Calders, Tísner, Joan Sales, Josep Ferrater Mora, Edicions 62, Joan Fuster, Ausiàs March, Josep Vicenç Foix i Francesc Pujols.
Mònica Terribas ha fet una crida: "Que tot el país pugui expressar lliurement el que és, el que sent i el que vol ser." Abans, el govern en ple, encapçalat pel president, els partits i entitats i associacions han fet la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova.

RedaccióActualitzat
Catalunya commemora aquest dimarts, diada nacional, la caiguda de Barcelona davant les tropes del rei borbó Felip V el 1714 i la pèrdua de les institucions catalanes. La Diada d'aquest any gira al voltant del debat sobre la independència del país i es preveu històrica, comparable a les de la transició el 1976 i el 1977, en què es clamava per un Estatut d'Autonomia.

Els actes institucionals han començat puntualment a les nou del matí. El govern en ple, encapçalat pel president, Artur Mas, ha fet la tradicional ofrena floral al monument en memòria de Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona el 1714. Durant l'acte, Mas ha passat revista als Mossos i immediatament la Banda Municipal de Barcelona ha interpretat "Els segadors".

De Gispert insta els catalans a "fer pinya"

Després ha passat al davant del monument de la Mesa del Parlament, encapçalada per Núria de Gispert, que ha instat tothom "a fer pinya" per millorar els drets i les llibertats dels catalans. De Gispert ha recordat que cada Onze de Setembre "és una jornada reivindicativa, però aquest any encara ho és més", en al·lusió a la manifestació d'aquest dimarts.

Després han desfilat pel monument diverses formacions polítiques, institucions, entitats i associacions. El PSC, liderat per Pere Navarro i amb l'expresident José Montilla al capdavant, també hi ha fet la seva ofrena, així com els dirigents d'ICV-EUiA i els d'ERC, tot i que amb l'absència d'Oriol Junqueras. La delegació més gran ha estat la de Convergència i Unió, amb Jordi Pujol, Oriol Pujol, Joana Ortega i Josep Sánchez Llibre, entre d'altres.

Després de l'ofrena floral de l'Ajuntament de Barcelona davant del monument, l'alcalde, Xavier Trias, ha assegurat que està "completament d'acord" amb el lema de la manifestació, "Catalunya, nou Estat d'Europa". A més, ha afegit que els convergents aniran al darrere d'aquesta pancarta "no només satisfets, sinó orgullosos", perquè CDC va aprovar l'objectiu de l'estat propi en el seu darrer congrés i sempre ha estat europeista. "És una bona definició, volem ser un Estat d'Europa", ha dit.

Entre les institucions i entitats que han desfilat hi ha hagut Òmnium Cultural, els castellers de la Vila de Gràcia i TV3.

La llengua catalana, el fil conductor de l'acte al Parc de la Ciutadella

L'acte central, però, s'ha fet, al Parc de la Ciutadella. Mònica Terribas l'ha inaugurat, i ha presentat el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que el presideixen. Després d'una gran ovació, els Mossos d'Esquadra han fet una desfilada solemne.

Capmany ha estat la població encarregada de fer l'entrega de la bandera, i ha estat escollida a causa dels focs d'aquest estiu a l'Alt Empordà. La bandera s'ha hissat mentre sonava "El cant de la senyera". Més tard, l'actor Per Tosar ha llegit una rondalla mallorquina recollida per Jordi des Racó, pseudònim d'Antoni Maria Alcover, en un acte en què la música i la literatura han pres protagonisme. També hi ha hagut un record per a la literatura de Pere Calders, de la mà de l'actriu Emma Vilarasau, i de la d'Avel·li Artís Giner, "Tísner", de la mà d'Ivan Benet. El tercer homenatge literari de l'acte ha estat dedicat a Joan Sales, de qui ha llegit un fragment l'actriu i familiar Victòria Pagès.

Mònica Terribas ha explicat que, precisament, Joan Sales va dir: "Els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta de deixar de ser catalans? No. Es tracta de deixar de ser imbècils." Una sentència que ha provocat crits a favor de la independència.

A més, s'ha retut homenatge a Josep Ferrater Mora, que l'any 47 va emprendre el camí de l'exili a Amèrica. L'actriu Sílvia Munt ha llegit un fragment de "La plaça del Diamant", que ha enllaçat amb la interpretació de Las Migas. També hi ha hagut lloc per als cinquanta anys d'Edicions 62, a càrrec del seu director i president, Josep Maria Castellet, que ha pujat dalt l'escenari per reivindicar la llibertat.

Els homenatges, llegits o cantats, s'han anat succeint, amb un record a Joan Fuster, autor de "Nosaltres, els valencians", a càrrec de Pepa López, o a Ausiàs March, per part de Maria de Medeiros. L'actriu Carme Sansa ha llegit el poema "Tots hi serem al port amb la desconeguda" per recordar Josep Vicenç Foix.

"Tampoc tenim allò que és ben nostre"


Terribas s'ha referit a Francesc Pujols, de qui ha recordat el famós aforisme sengons el qual "els catalans, pel sol fet de ser-ho, ho tindrem tot pagat", i ha afirmat que "poc s'esperava que, pel sol fet de ser-ho, tampoc tindríem allò que és ben nostre". A continuació, el cantant Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona han fet un homenatge a Pujols.

L'acte, dirigit per Joan Ollé i organitzat per la Generalitat i el Parlament, ha tingut com a fil conductor la llengua catalana. Un cop fets els homenatges, els Castellers de Vilafranca han fet quatre pilars en al·lusió a les quatre barres. També hi ha hagut un record final per a Antoni Tàpies, Josep M. Ainaud de Lasarte i Emili Teixidor.

L'acte s'ha acabat amb una nova interpretació de l'himne d'"Els Segadors", a càrrec del cor Lieder Camera i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb la presència dalt de l'escenari dels quatre expresidents de la Generalitat i del Parlament Jordi Pujol, José Montilla, Joan Rigol i Ernest Benach, i amb un record per a Pasqual Maragall, que no ha pogut assistir a l'acte.

Abans de cloure l'acte, Terribas ha fet una crida: "Que tot el país pugui expressar lliurement el que és, el que sent i el que vol ser."

D'aquesta manera s'ha donat pas al que es preveu que serà la manifestació més massiva que s'ha fet mai a Barcelona i al conjunt del país.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut