El secretari general de CDC, Oriol Pujol, al Fossar de les Moreres
El secretari general de CDC, Oriol Pujol, al Fossar de les Moreres
Barcelona

Crides a favor de la independència en la tradicional ofrena als caiguts el 1714 al Fossar de les Moreres

En un discurs marcadament independentista, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha afirmat: "Hi ha una manera insuperable de no morir, que és no néixer, i els catalans fa molts anys que vam néixer."

RedaccióActualitzat
Les crides a favor de la independència de Catalunya i en suport de la manifestació d'aquest dimarts han estat les que més s'han sentit en els actes organitzats per diferents forces polítiques, com Convergència Democràtica, Esquerra Republicana i Solidaritat per la Independència, al Fossar de les Moreres en record dels caiguts el 1714.

Pujol: "Hi ha una manera de no morir, que és no néixer, i els catalans fa molts anys que vam néixer."


En un discurs marcadament independentista, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha afirmat: "L'única manera de no perdre mai és no aspirar a la victòria, i els catalans la volem; l'única manera de no notar l'agror de la derrota és no presentar mai combat, i els catalans presentem combat silenciosament cada dia; hi ha una manera insuperable de no morir, que és no néixer, i els catalans fa molts anys que vam néixer."

El líder de CDC ha aprofitat per fer un homenatge als que al llarg dels anys han preservat la llengua i la pàtria en l'anonimat i ha assegurat que és gràcies a ells que la llibertat de Catalunya "ha deixat de ser avui un impossible per començar a ser un inevitable". Pujol considera que les actituds "radicals" són les que recentralitzen i les que persegueixen el català a les illes Balears, al País Valencià o a la Franja. Ha qualificat la Diada d'aquest any de "moment històric" i ha reblat el clau assegurant que els assistents a la convocatòria de l'ANC "es manifestaran per l'estat propi".

ERC retreu "miopia política" a Duran i a Navarro

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha clausurat l'acte després de la marxa de torxes, ha aprofitat per retreure "miopia política" al líder socialista, Pere Navarro, i al d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Rovira creu que Duran ha d'entendre que la manifestació de l'ANC és independentista i ha celebrat que hi assisteixi perquè sentirà "un clam tan alt que no tindrà més excusa". També ha carregat contra Navarro. "Serà superat pels fets, pel país", ha advertit la republicana, en descartar també federalismes asimètrics.

El diputat al Congrés dels Diputats Joan Tardà ha posat en relleu que "trenta anys de picar pedra" han servit perquè, a hores d'ara, els defensors de l'autonomisme, com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha dit, "hagin caigut del cavall".

SI: "Al Parlament de Catalunya s'ha de fer el mateix que als carrers"

El secretari general de SI, Uriel Bertran, ha aprofitat també per fer llenya de Duran, Navarro i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. "Heu perdut, no us n'heu sortit, la història us passa pel damunt", perquè, ha dit, el poble català ja no vol "esperar que doneu permís per aconseguir la llibertat". És per això que ha instat els diputats de la cambra catalana a assistir aquest dimarts a la manifestació independentista i a actuar en la mateixa línia al Parlament quan SI presenti una declaració d'independència en el Debat de Política General. "Al Parlament de Catalunya s'ha de fer el mateix que als carrers [...], ja no valen més excuses."

Cremen una imatge de Felip V

Quan s'ha acabat l'acte, alguns dels concentrats han encès una estructura que simbolitzava el Decret de Nova Planta, que va imposar a Catalunya Felip V.

D'altra banda, segons fonts de Solidaritat Catalana, una vintena de persones s'han tancat a l'església de Santa Maria del Mar. Es tracta d'una tancada que s'allargarà "uns quants dies" i que pretén reclamar la independència i instar el govern a fer tancament de caixes a Madrid.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut