Barcelona

Els partits constaten l'èxit de la manifestació independentista, on han estat en segon pla

Els partits catalans, excepte el PP, asseguren, amb matisos diferents, que prenen nota del resultat de la manifestació. Convergència i Unió ho considera un aval a la seva política, els partits independentistes asseguren que el procés ja no té marxa enrere i el PSC reclama la restitució de l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional.

RedaccióActualitzat
Al contrari que en altres ocasions, els partits polítics que han participat en la manifestació de la Diada ho han fet en un segon pla deixant el protagonisme a la societat civil. L'única excepció han estat els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, que han acompanyat els convocants en primera fila.

Amb Artur Mas absent, la màxima representació institucional ha recaigut en la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, que ha remarcat que la reivindicació mostra que "ningú farà callar la nostra veu". L'acompanyaven 9 dels 11 consellers del govern: Andreu Mas-Colell, Irene Rigau, Boi Ruiz, Josep Lluís Cleries, Ferran Mascarell, Josep Maria Pelegrí -tot i que va dir que no hi aniria-, Lluís Recoder, Francesc Xavier Mena i Ortega, a més del secretari del govern, Germà Gordó, i Helena Rakosnik, dona del president Mas, han acudit a la cita.

Només hi faltaven la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i el conseller d'Interior, Felip Puig, aquest últim perquè coordinava el dispositiu de seguretat de la marxa.

Fins a quarts de 8 tocats no s'ha incorporat a la manifestació el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que anava amb crosses per una lesió al menisc. El democristià ha assegurat que "si no entenen [els dirigents espanyols] el clamor del poble de Catalunya, tindrem problemes seriosos".

Darrere d'una gran senyera, els consellers han compartit espai amb l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que ha considerat la marxa un clam contra l'espoliació econòmica de Catalunya. També hi eren l'exconseller Josep Maria Cullell, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i dirigents de CiU com Oriol Pujol -que ha afirmat que "el que potser era impensable ara comença a ser inevitable"-, Ramon Espadaler o Josep Rull, a més d'Iñaki Anasagasti, del PNB, que s'ha declarat emocionat per la mobilització.

Tal com estava previst, en la marxa, no hi han participat ni el PP, ni Ciutadans, ni el PSC com a partit, encara que alguns dirigents i militants socialistes han acudit a títol individual, com ha estat el cas d'Àngel Ros, Montserrat Tura i  Ernest Maragall. Els socialistes consideren que cal restituir l'Estatut escapçat pel Tribunal Constitucional.

Des d'ICV-EUiA, Joan Herrera ha opinat que el futur de Catalunya passarà per un model federal o per la independència del país. "No podem aturar-nos en l'statu quo", ha argumentat. I el president d'ERC, Oriol Junqueras, confia que el govern estigui "a l'alçada d'allò que avui demana la gent" i ha recordat que ja té prou majoria parlamentària per declarar la independència o convocar un referèndum d'autodeterminació. Per la seva part, el portaveu de SI, Alfons López Tena, ha destacat que els manifestants han donat un missatge clar a la "casta política catalana": "prou d'aturar el poble".

Totes les formacions que han participat han expressat la seva satisfacció per l'èxit de la manifestació.

Els partits de l'esquerra independentista més radical s'ha mobilitzat al marge de la gran manifestació, en una marxa que ha reunit milers de persones. Amb el lema "Ni pacte fiscal, ni pacte social", els grups d'esquerra que han organitzat aquesta manifestació -l'Esquerra Independentista del Barcelonès (CUP, Arran, COS, SEPC, Alerta Solidària i Endavant-OSA)- s'han concentrat a la Plaça Urquinaona de Barcelona i han caminat fins al passeig del Born.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut