Madrid

Cap ministre espanyol assisteix a la conferència de Mas a Madrid

En canvi, l'acte ha comptat amb la presència del cap de la Casa del Rei, un fet gens habitual en aquest tipus d'actes.

RedaccióActualitzat
El primer acte públic a la capital espanyola del president català, Artur Mas, després de la manifestació independentisa de la Diada, ha aixecat una forta expectació, però cal destacar significatives absències. A l'esmorzar del Fòrum Europa, per exemple, no hi havia cap ministre del govern espanyol, un fet gens habitual en aquest tipus d'actes, i sí que hi havia una persona que no sol assistir a aquest tipus de conferències: el cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno.

En representació de l'executiu de Mariano Rajoy, que aquest dijous ha mantingut la línia de no fer declaracions sobre la manifestació, ha assistit a la conferència de Mas la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes. La delegada ha assegurat que no pot estar d'acord amb el contingut del discurs del president Mas, ja que "s'hi contraposa la idea d'Espanya enfront de la idea de Catalunya, i Catalunya és Espanya".

Tampoc cap representant del PSOE ha escoltat Mas, tot i que sí que hi era l'expresident català José Montillla. També han acompanyat Mas diversos diputats i senadors del grup de Convergència i Unió i del PNB, així com una àmplia representació del món empresarial i periodístic.

Margallo i Montoro apel·len a la Constitució

Mentre Rajoy continua sense pronunciar-se sobre la manifestació de la Diada, dos ministres del seu executiu s'han escudat en la Constitució davant una possible independència de Catalunya. El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha advertit a Mas que a l'ordenament constitucional espanyol "no hi cap la secessió unilateral" i que tampoc està previst en el marc de la UE.

En una roda de premsa amb el seu homòleg algerià, Mourad Medelci, el cap de la diplomàcia espanyola ha explicat que el Tractat de la UE estipula que "l'organització territorial dels estats membres correspon als estats membres" i que l'article 2 de la Constitució espanyola deixa molt clara la "unitat de la nació espanyola".

Per Margallo, "en el cas que hi hagi una secessió" en un estat membre de la UE, el nou estat hauria de demanar l'adhesió i posar-se a la cua dels països que ja l'han sol·licitat. El ministre d'Afers Exteriors ha considerat "força absurd" que es plantegi aquest debat en l'era de la globalització, en la qual ha dit que "només les organitzacions fortes sobreviuen, les altres corren el risc d'ofegar-se". Margallo ha afegit que aquest és "un debat que en el millor dels casos és en termes del segle XX i, en el pitjor, del XIX".

D'altra banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit al Congrés dels Diputats que "l'estat de les autonomies és inqüestionable, és l'essència mateixa de la democràcia espanyola". Durant la defensa del projecte de llei que modifica la Llei d'Estabilitat, Montoro ha afirmat que "s'equivoca qui estigui utilitzant l'estat de les autonomies per separar, dividir o enfrontar, quan el que necessitem és un missatge d'unitat i coincidència en els plantejaments de política econòmica".

Gallardón vol que Catalunya es proposi liderar Espanya

També el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha replicat les paraules de Mas i ha negat que hi hagi una fatiga mútua entre Espanya i Catalunya: "això no és veritat, Espanya no té cap fatiga de Catalunya, admira Catalunya; Espanya no s'entén a si mateixa sense Catalunya i Espanya té una vocació formidable que el creixement de Catalunya es converteixi en una part substancial del creixement de tot Espanya", ha assenyalat.

Per Gallardón, Catalunya hauria de posar-se com a repte el "lideratge d'Espanya" en matèria econòmica, social o cultural en comptes de voler "marxar pel seu compte". En una intervenció a l'escola d'estiu del PP a Gandia, el ministre ha considerat que la manifestació de la Diada "no era" l'agenda d'Artur Mas, sinó que la van marcar "altres" i això l'hauria de fer "reflexionar".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut