Madrid

El discurs de Mas no agrada als presidents autonòmics

Els presidents murcià, extremeny, andalús i gallec posen objeccions a la transició nacional anunciada pel president de la Generalitat.

RedaccióActualitzat
El ressò de la manifestació de la Diada i les paraules d'Artur Mas aquest dijous a Madrid han generat noves reaccions de presidents de comunitats autònomes, que no veuen amb bons ulls la transició nacional defensada pel president català.

Segons el president murcià, Mas té una "actitud xantatgista"

El president de Múrcia, el popular Ramón Luis Valcárcel, ha acusat Mas d'"actitud xantatgista" perquè utilitza l'aportació econòmica que fa Catalunya com un argument independentista. En una entrevista radiofònica, Valcárcel ha comentat que si la intenció de Mas és aconseguir un pacte fiscal "com a pas previ a aquesta independència", el president català "haurà d'explicar que Catalunya quedarà fora d'Europa".

Una Catalunya independent seria, segons el president murcià, "una Albània", ja que ha assegurat que "el que se'n va d'un estat membre automàticament se'n va de la UE".

Monago diu que la fatiga és cap a "alguns polítics"

El president extremeny, José Antonio Monago, ha negat la fatiga mútua entre Catalunya i Espanya diagnosticada per Mas i ha dit que "del que sí que hi ha fatiga és d'alguns polítics, que són una pena, per la fatiga que produeixen", perquè, segons ell, "sempre estan amb el mateix". Per Monago, no pot haver-hi fatiga entre els territoris perquè "els territoris es respecten, es valoren i se senten orgullosos els uns dels altres".

Pel president extremeny, "no és el moment" de demanar la creació d'estructures d'estat per a Catalunya, ja que el que toca és "sortir de la crisi, buscar solucions als cinc milions de parats, equilibrar els comptes públics, reduir el dèficit i recuperar el camí del creixement i el benestar dels nostres ciutadans".

Monago, a més, ha atribuït les declaracions de Mas a un suposat clima preelectoral i ha indicat que el president de la Generalitat "no està pensant en Catalunya, en Espanya o en els parats; està pensant en les seves eleccions". Per aquest motiu, ha demanat "posar una mica de sentit de l'humor a les coses que es diuen".

Griñán creu que la resposta a la Diada "és a la Constitució"

El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, ha anunciat que en la propera Conferència de Presidents Autonòmics defensarà iniciar una "fase de cooperació" entre les autonomies que eviti qualsevol mena de "desigualtat o asimetria". Griñán ha insistit que "la resposta política" a la manifestació de la Diada "és a la Constitució i només a la Constitució", i que la trobada de presidents autonòmics ha de "reforçar els consensos constitucionals".

Per això, el president andalús proposarà a Rajoy i els seus homòlegs "passar de la fase de construcció de les autonomies a una fase de cooperació activa" per tal de "posar en marxa la reactivació econòmica, intentar crear ocupació entre tots i impedir que un estat d'excepció econòmica com l'actual es converteixi en un estat d'excepció política". Griñán ha declarat que "Andalusia té molt a dir a l'hora d'establir aquest model de confiança i de convivència que és l'estat de les autonomies" i s'ha mostrat partidari d'entendre "les singularitats" però defensar "la igualtat".

Feijóo afirma que Catalunya és Espanya "des de fa cinc-cents anys"

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat que no es "pot ser independent de la realitat" i que la realitat indica que Catalunya, el País Basc i Galícia són Espanya "des de fa cinc-cents anys". El president gallec ha dit: "Fer una manifestació contra una realitat contundent de cinc segles continuats de la nació espanyola és molt respectable, però no ho compartim."

Feijóo també ha advertit al president de la Generalitat que "els presidents autonòmics" són "els representants" de l'Estat a cada regió. "Quan prometem o jurem el nostre càrrec, prometem o jurem complir i fer complir la Constitució", ha afirmat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut