L'alcalde d'Arenys de Munt, al centre, amb Tena i Bertran (Foto: ACN)
L'alcalde d'Arenys de Munt, al centre, amb Tena i Bertran (Foto: ACN)
Barcelona

Arenys de Munt es declara "territori lliure i sobirà" i insta Mas a proclamar la independència de forma unilateral

El primer municipi que va convocar una consulta sobiranista ha aprovat una moció que inclou la retirada de "tots els símbols del Regne d'Espanya i impostos per la colonització espanyola". També insten el president de la Generalitat i el Parlament que declarin de forma unilateral la independència per tenir un Estat propi el 2014. SI portarà la moció al Parlament en el debat de política general del 27 de setembre.

RedaccióActualitzat
Arenys de Munt, el primer municipi que va organizar una consulta sobre la independència de Catalunya, ha aprovat aquest dijous declarar-se "territori català, lliure i sobirà", igual que han fet altres municipis com Sant Pere de Torelló, Calldetenes i la Bisbal del Penedès. La moció ha tirat endavant amb el suport de les CUP, ERC i CiU i inclou també la retirada de "tots els símbols del regne d'Espanya i impostos per la colonització espanyola".

A més, demanen a Artur Mas i al Parlament que declarin de forma unilateral la independència per tenir un Estat propi el 2014, com a màxim. També insten el president de la Generalitat a crear un govern d'unitat nacional aquest mateix any perquè té "majoria suficient" al Parlament per començar "ja" el procés cap a la independència. Aquest executiu ha d'assumir la recaptació de tots els impostos, taxes i cotitzacions socials i fixar les bases del futur Estat en matèria de segurat social, seguretat interior i afers exteriors.

Aprofitant el fervor independentista de la manifestació de la Diada, també s'han proposat que tots els ajuntaments aprovin una declaració d'independència que automàticament els converteixi en interlocutors amb la comunitat internacional per avançar cap a l'Estat propi. Aquest mateix text es farà arribar al Parlament, mitjançant una proposta de resolució que presentarà Solidaritat Catalana per la Independència (SI) en el debat de política general, el 27 de setembre.

Tot això, sense passar per Madrid ni necessitat d'avançar eleccions ni fer cap referèndum previ. "A Madrid no cal anar-hi per res com ha fet avui Mas perquè diran que 'no'", ha advertit el diputat de SI Uriel Bertran. El seu company de partit Alfons López Tena ha assegurat que els catalans han demostrat amb la marxa de l'Onze de Setembre que volen "un calendari" per arribar a l'Estat propi.

Anar al contingut