Madrid

Mas assegura que no "enterrarà" la independència encara que s'aconsegueixi el pacte fiscal

El president de la Generalitat ho ha assegurat en una entrevista radiofònica. "A ningú se li pot demanar, que, en nom de tot un poble, avorti, i a més per molt temps, les il·lusions i els projectes d'aquest poble", ha dit. Mas també ha explicat que prefereix parlar d'estat propi que d'independència i ressalta que una Catalunya independent mantindria les relacions amb Espanya.

RedaccióActualitzat
"A ningú se li pot demanar, que, en nom de tot un poble, avorti, i a més per molt temps, les il·lusions i els projectes d'aquest poble." Mas ha fet aquesta afirmació en una entrevista a Punto Radio en què, seguidament, ha respost d'una manera clara quan li han preguntat si s'oblidaria de la independència en el supòsit d'aconseguir el pacte fiscal.

"No me'n podria oblidar; és el que li estava explicant", li ha dit al periodista Luis del Olmo. "Quan m'ho formulen d'aquesta manera, sempre dic el mateix", ha continuat el president Mas: "Jo no puc dir 'escolti'm, aquí s'ha acabat tot', perquè això suposaria enterrar la pròpia evolució de qualsevol nació en qualsevol lloc del món, inclosa Catalunya."

El president pronuncia la paraula "independència"


També en resposta a una pregunta, Mas ha afirmat: "La paraula 'independència' és la que està a la boca de la gent, no tinc cap problema a fer-la servir", però ha explicat que prefereix el terme "estat propi" perquè actualment els països "cada cop són més interdependents".

De fet, sobre aquestes relacions, Mas ha deixat clar que en el supòsit que Catalunya fos un estat "no s'ha de dramatitzar" i "seria absurd" pensar que hi hauria una "separació total entre Catalunya i Espanya". El president català, de fet, ha augurat que "seríem europeus tots, i els llaços sentimentals, els interessos i les relacions no es tallarien de la nit al dia".

Mas insta el PP i el PSOE a obrir la "gàbia" de la Constitució

Mas ha advertit que la Constitució és una "gàbia" per a Catalunya, i ha apostat per poder-la superar i no convertir-la en un text "sagrat i inamovible". El president ha pronosticat que hi haurà entesa si l'Estat està obert a modificar-la i ha instat el PP i el PSOE, dels quals ha recordat que no fa tant es van posar d'acord per modificar la Carta Magna "d'un dia per l'altre" i "no va passar res", que moguin fitxa.

En referència a l'absència, aquest dijous, de líders dels dos grans partits espanyols en la conferència que va pronunciar a Madrid, Mas ha recomanat a la classe política espanyola que no faci el sord. En aquest sentit, ha valorat la presència del cap de la Casa del Rei, de qui ha elogiat "la maduresa i el saber estar". Ha afegit que està convençut que no li va agradar el que va sentir, però "va escoltar".

Una Catalunya sense exèrcit

Justament sobre la monarquia, el president català ha evitat pronunciar-se sobre si aquest seria el model d'estat que voldria per a Catalunya o bé si seria la república, però sí que ha assegurat que voldria que no tingués exèrcit, ja que no té sentit destinar recursos a defensa quan la tendència és compartir recursos en seguretat i a escala militar.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut