Barcelona

L'ANC: "El pròxim Parlament ha de ser el que porti a la independència del país"

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, afirma que treballaran per estendre la "majoria social" a favor de la independència amb els ulls posats a un possible referèndum el 2014. Per això, li han demanat al president que les pròximes eleccions al Parlament que hi hagi siguin plebiscitàries.

Victòria MiróActualitzat
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, ha demanat al president de la Generalitat que les pròximes eleccions que convoqui siguin plebiscitàries, per tal de deixar clar que el pròxim Parlament que en surti ha de ser el que proclami la independència de Catalunya i dugui a la formació d'un Estat propi. Després de la massiva manifestació que va recórrer el centre de Barcelona la tarda de la Diada en un clam a favor de la independència de Catalunya, Forcadell s'ha trobat amb el president Mas i li ha demanat "que mantingui la il·lusió", i "el mateix ens ha demanat ell a nosaltres", ha explicat ella en roda de premsa des del palau de la Generalitat.

Forcadell ha explicat que l'ANC li ha transmès a Mas que les pròximes eleccions han de tenir caràcter de plebiscit, i que "el president ens ha escoltat", encara que "no ens ha dit si hi està d'acord o no", segons ha reconegut.

Objectiu: "Estendre la majoria social"

Després d'aconseguir que la marxa verda fos un èxit, l'ANC ha explicat que a partir d'ara s'han marcat l'objectiu d"estendre la majoria social" a favor de la independència amb els ulls posats a la convocatòria d'un referèndum el 2014. En aquest sentit, Forcadell ha dit que li ha explicat a Mas que ells aposten per convocar un referèndum i consultar els catalans com a fórmula per arribar a la independència i que li han subratllat "la necessitat de fer el camí plegats ajuntaments, institucions i societat civil. Junts i també tenint clar que no pot ser un projecte molt llarg en el temps.

En tot cas, Forcadell ha deixat clar que l'ANC entén que "el procés no es pot dilatar" en el temps i que s'han de fixar calendaris des del principi.

"La nostra feina ara és ajudar a estendre la majoria social, perquè quan es faci el referèndum sigui un 'sí' aclaparador", ha dit Forcadell, que ha avançat que ho faran a través de les assemblees territorials i sectorials que tenen per tot Catalunya.

Segons la presidenta de l'ANC, s'han marcat el repte d'implicar les associacions de barris i de veïns en el seu projecte. "Parlarem amb la gent per dir-los que el nostre projecte també és el seu", ha dit. A més, l'ANC es planteja que les assemblees sectorials també empenyin en el mateix sentit aportant idees i recursos a les territorials. Per últim, Forcadell ha dit que treballaran per aconseguir suport internacional, conscient que "el tema exterior és bàsic" ja que "sabem que Espanya no ens donarà suport".

"El nostre full de ruta és el referèndum el 2014"

"No diríem que no a una declaració unilateral d'independència, però el nostre full de ruta és el referèndum", ha respost Forcadell, a la pregunta sobre si estarien d'acord en aquesta altra fórmula per arribar a la independència, tot insistint que l'agenda prevista és fer consultes als municipis l'estiu del 2013 i convocar un referèndum el 2014 sobre si es vol continuar vivint amb Espanya o si es vol ser un nou Estat d'Europa.

"Però tot va molt de pressa i tot és revisable", ha afegit Forcadell, que en qualsevol cas ha deixat clar que "nosaltres ens adaptarem als esdeveniments".

Al costat de Mas "si fa passos inequívocs"

Carme Forcadell ha expressat també a Mas que l'ANC considera la independència de Catalunya com a "irrenunciable" i que, en aquest sentit, res no els farà desistir d'aquest objectiu, tampoc assolir el pacte fiscal aprovat al Parlament i que Mas vol negociar a Madrid com a proposta per millorar el finançament per a Cataluya.

Amb tot, la presidenta de l'ANC ha dit que ells li donaran "suport incondicional" sempre que "faci els passos inequívocs cap a l'Estat propi. I, ja parlant a títol personal, ha manifestat la seva convicció que el president és sincer quan parla de la creació d'un nou Estat: "Hi creu i hi està treballant".

Finalment, Forcadell ha conclòs que han emplaçat Mas a mantenir-los informats sobre la reunió que mantindrà amb Rajoy a Madrid la setmana que ve i ha valorat com a molt positiva una reunió "molt cordial" i "amb molt de diàleg" de la qual marxaven "francament satisfets".



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut