Madrid

El govern espanyol aprova set impostos per acabar amb el dèficit elèctric

El govern espanyol ha aprovat un avantprojecte de llei per posar fre al dèficit del sistema energètic. D'aquesta manera, crea diversos impostos que gravaran les empreses productores d'energia, amb l'objectiu de recaptar al voltant de 3.000 milions d'euros anuals. Aquests nous tributs són dos impostos nuclears, un cànon hidràulic, un gravamen del 6% a la producció d'electricitat i "cèntims verds" per al gas, el carbó i el fuel.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat un avantprojecte de llei per acabar amb el dèficit de tarifa elèctrica el 2013. D'aquesta manera, el govern crea set impostos o taxes per poder recaptar uns 2.700 milions d'euros.

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que aquesta reforma és "difícil i necessària" perquè, si no s'hagués pres, el deute dels consumidors amb el sector hauria augmentat. Sáenz de Santamaría ha assenyalat que la intenció del govern és "no traslladar al consumidor" tot el pes del deute. En cas contrari, segons la vicepresidenta, s'hauria hagut d'apujar el rebut de la llum un 43 per cent de mitjana.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha informat que l'impost que permetrà una recaptació més gran serà el que gravarà amb un 6 per cent a la venda d'electricitat. Així, s'ingressaran 571,7 milions d'euros de les companyies que operin en el règim ordinari (nuclear, hidràulica, cicles combinats o carbó) i 688 milions de les de règim especial (renovables i cogeneració).

Una altra de les noves taxes implantades pel govern és el "cèntim verd" que recaurà sobre el gas natural, la generació elèctrica amb carbó i el fueloil i permetrà recaptar 804, 268 i 38 milions d'euros, respectivament.

Per altra banda, el govern preveu recaptar 269 milions d'euros durant els tres pròxims anys gràcies a un impost a la producció de residus nuclears. A més, imposarà un altre impost nuclear sobre el magatzem de residus, tot i que no suposarà cap ingrés addicional ja que únicament reordenarà els impostos existents en determinades comunitats autònomes.

Una nova taxa serà el cànon hidràulic, que el govern imposarà a les centrals hidràuliques amb l'objectiu de recaptar al voltant de 304 milions entre el 2013 i el 2015.

Soria ha explicat que a aquestes mesures caldrà afegir-ne d'altres com la reducció del nombre de consumidors amb dret a tarifa regulada o que les energies renovables que utilitzen combustibles fòssils no puguin cobrar primes. A més, el ministre ha apuntat que el 2013 s'ingressaran 450 milions per la venda de drets d'emissió de CO2.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut