Voluntaris en la recaptació extraordinària d'aliments. (Foto: ACN)
Un moment de la recaptació extraordinària d'aliments per atendre persones necessitades. (Foto: ACN)
Barcelona

Es duplica el nombre de catalans que recorre al Banc dels Aliments des de 2009

Més de 120.000 persones reben ajuda del Banc dels Aliments de Barcelona, el doble que l'any 2009. Entre els beneficiaris ha disminuït el nombre de persones immigrades i han crescut els catalans autòctons "afectats per l'atur".

RedaccióActualitzat
Més de 120.000 persones reben ajuda del Banc dels Aliments de Barcelona, el doble que l'any 2009, segons ha explicat el seu president, Antoni Sansalvadó.

Segons Sansalvadó, aquest any superaran per primera vegada el repartiment de més d'11 milions de quilos d'aliments -el 2011 van repartir 10.161.769 quilos-, que distribueixen a través de 316 entitats benèfiques. El Banc dels Aliments de Barcelona rep menjar de més de 400 empreses, de les recol·lectes de particulars i dels excedents de la Unió Europea.

El de Barcelona és el BAnc que més volum de menjar recull i distribueix, i el primer que es va crear a Espanya, fa 25 anys.

Canvia el perfil de l'assistit

El president de la Fundació del Banc dels Aliments de Barcelona ha explicat que entre els beneficiaris dels lots alimentaris ha disminuït el nombre de persones immigrades i han crescut els catalans autòctons" afectats per l'atur".

També han crescut les famílies desestructurades i els joves que són altres perfils que comencen a trobar, "però sobretot famílies que mai van pensar que podrien acabar en aquesta situació, la majoria després d'esgotar la prestació de l'atur", ha explicat Sansalvadó.

El president del Banc dels Aliments, que també subministra aliments als menjadors socials, ha explicat que moltes persones reben aliments benèfics "per poder estalviar-se 100 o 150 euros amb els quals poder pagar un lloguer o una hipoteca o fer front a altres despeses necessàries".

Ajuda dels supermercats

El Banc dels Aliments de Barcelona, que l'any passat va repartir més de 4 milions de productes alimentaris frescos -verdures, fruites...- procedents d'indústries agroalimentàries i de Mercabarna, augmentarà aquest any un 10 % aquesta aportació.

Sansalvadó ha remarcat que fa poc han firmat un acord amb la majoria de cadenes de supermercats, que agrupen més de 300 establiments, per recollir i aprofitar les minves dels aliments, és a dir, aquells que estan en perfectes condicions per ser comestibles, però no es poden comercialitzar.

Són, per exemple, els aliments que caduquen a curt termini o els envasaments que tenen algun cop o bony i no es poden posar a la venda. "Aquest any ja hem recollit més de 40 tones d'aquests aliments", ha puntualitzat Sansalvadó.

Príncep d'Astúries

Sansalvadó, que forma part de la junta directiva de la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments, ha mostrat la seva satisfacció per la concessió a la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments del Premi Príncep d'Astúries 2012 a la concòrdia. Diu que és un reconeixement que els va molt bé per donar-se a conèixer i que és un premi als 54 bancs d'aliments -un per província- que hi ha a Espanya.

"El Premi Príncep d'Astúries -ha dit Sansalvadó- ha estat una agradable sorpresa perquè és habitual que recaigui en entitats estrangeres i esperem que ens ajudi molt a difondre la nostra labor, sobretot entre el món agroalimentari, perquè coneguin que els bancs dels aliments som una cosa seriosa, que fem bé les coses".

Nova campanya de recollida el 30 de novembre

Mentrestant, el Banc dels Aliments prepara la campanya anual de recollida d'aliments de particulars, per suplir, en part, l'ajust en els excedents que han fet moltes empreses.

Aquesta campanya, que en l'última edició va aconseguir recollir 1.127.000 quilos d'aliments bàsics amb l'ajuda de gairebé 8.000 voluntaris, es farà el 30 de novembre i l'1 de desembre en més de 750 punts de recollida (supermercats, mercats i centres comercials) i necessitarà l'ajuda de 10.000 voluntaris.

"Les necessitats del Banc dels Aliments no tenen límit, ens agradaria millorar la qualitat nutritiva dels nostres aliments i poder donar més quilos a les persones necessitades i millorar els nostres lots", ha conclòs Sansalvadó.
Anar al contingut