Barcelona

Comença el curs universitari més car dels últims anys

Uns 240.000 alumnes universitaris comencen aquest dilluns un curs que serà fins a un 66 per cent més car, després que la Generalitat fixés el cost dels estudis en funció de la renda familiar.

RedaccióActualitzat
Uns 240.000 alumnes universitaris comencen un nou curs que estarà marcat, també, per un aspecte econòmic, i és que les taxes de matriculació són molt més elevades que altres anys. Fins i tot és possible que siguin les més cares de la història, amb un import que es pot arribar a incrementar un 66 per cent.

Aquesta pujada correspon a l'anunci que la Generalitat va fer a l'estiu sobre l'augment de les matrícules a les universitats públiques, que per primera vegada es decideix en funció de la renda familiar. Tot i la creació de noves beques, la pujada en els preus de tot plegat fa que la gran majoria de les famílies hagin de fer més esforços per pagar els estudis i segons alguns especialistes, amb aquest increment també pot haver més risc de deixar fora del sistema universitari joves amb talent.

Catalunya, quart país europeu on estudiar és més car

Enmig de les grans protestes, l'any 2010 el govern britànic va apujar fins a 9.000 lliures, onze mil euros, la matrícula universitària. Això va situar el Regne Unit al capdamunt de la llista dels països de la Unió Europea en què estudiar és més car, tot i que ofereix un ampli sistema de préstecs. A l'altre extrem, se situen Suècia, Finlàndia i Noruega, on estudiar és gratuït i a part, hi ha ajudes.També és de franc a Àustria, Xipre, Dinamarca, Grècia i Malta. Oriol Escardíbul, especialista en economia de l'educació creu, que amb aquesta última pujada, Catalunya se situaria en el quart lloc dels països europeus on estudiar és més car. Malgrat això, valora com un fet positiu que les famílies es corresponsabilitzin del cost de la universitat tot i que alerta d'alguns perills, com deixar fora alguns talents.

Però aquest curs també arrenca amb nous reptes com el replantejament de la política universitària, que apunta a la creació d'un patronat que nomenarà els rectors, així com un altre model de finançament, que compatarà amb el pagament de les quantitats que la Generalitat té pendents.

També és un repte per als centres digerir les importants retallades pressupostària del 2011 (del 13,7%) i del 2012 (1,9%), així com evitar que una eventual retallada en els pròxims pressupostos recaigui en l'educació superior, que actualment compta amb una partida de 1.022,4 milions de les finances públiques.

Redefinició del mapa de graus

Acadèmicament, les universitats catalanes afronten també aquest curs la total normalització de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), amb una oferta similar a la del curs passat, marcada per la racionalització dels màsters i la redefinició dels graus amb menys alumnes. De fet, a partir d'ara, els graus universitaris hauran de tenir un mínim de 40 alumnes, amb algunes excepcions, després de l'aprovació d'aquest mínim en el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el novembre.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut