El ple de l'Ajuntament de Vic durant la votació. (Foto: ACN)
El ple de l'Ajuntament de Vic durant la votació. (Foto: ACN)
Vic

Vic i Tortosa esdevenen les primeres capitals de comarca a declarar-se "territori català lliure"

Els ajuntaments de totes dues localitats han aprovat la moció amb els vots de CiU, ERC i Iniciativa. En el cas de Vic, també hi han votat a favor la CUP i Solidaritat. En canvi, una altra capital de comarca, Santa Coloma de Farners, a la Selva, ha rebutjat una moció semblant. L'Ajuntament, governat per CiU i el PSC, ha tombat el text.

RedaccióActualitzat
Dues capitals de comarca s'han afegit a la llista de poblacions que han aprovat una moció declarant-se "territori català lliure i sobirà": Tortosa i Vic. L'Ajuntament de la capital del Baix Ebre ha aprovat la moció amb els vots de CiU -amb majoria absoluta- i Esquerra Republicana, i el suport d'Iniciativa. Vic ha aprovat el text també per àmplia majoria, amb els regidors de CiU, ERC, Iniciativa, CUP i Solidaritat. El PSC s'ha abstingut i només hi ha votat en contra Plataforma per Catalunya.

A Vic, proposta de la CUP

El text aprovat a la capital osonenca s'inspira en l'aprovat fa dues setmanes en un altre municipi de la comarca d'Osona, Sant Pere de Torelló, però incorpora punts addicionals, com per exemple el que indica que "el nou Estat català tindrà entre els seus objectius aconseguir la reunificació política dels Països Catalans".

Durant la seva intervenció, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, d'Unió Democràtica, ha afirmat que la moció reflecteix el sentiment del poble català expressat en la manifestació celebrada en la Diada de l'11-S a Barcelona. La moció aprovada culmina la negociació entre els grups municipals iniciada arran d'una proposta de la CUP, a partir de la qual ha estat consensuat el text definitiu, cosa que ha donat peu al fet que els regidors de CiU s'hi hagin sumat finalment.

El president i la secretària general d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, respectivament, han assistit al ple municipal de Vic per presenciar el debat de la moció i donar-li suport amb la seva presència.

A Tortosa, ERC fa el pas

El ple de l'Ajuntament de Tortosa, per àmplia majoria, ha aprovat una moció d'ERC que demana que el Parlament voti una declaració "unilateral" de sobirania nacional de Catalunya i que, si s'escau, es convoqui un referèndum sobre la independència. L'alcalde, Ferran Bel, havia anunciat el posicionament contrari de CiU a la proposta perquè reclamava que aquesta votació es fes abans de dos mesos, però ERC s'ha avingut a retirar la limitació temporal per facilitar el consens.

Amb Vic i Tortosa, ja són una desena les poblacions que han aprovat mocions d'aquest tipus, entre les quals hi ha Calldetenes, la Bisbal del Penedès i Arenys de Munt.

Santa Coloma de Farners vota "no"

Tot i això, una altra capital de comarca, Santa Coloma de Farners, ha tombat una moció semblant. A Santa Coloma, l'equip de govern, format per CiU i el PSC, ha votat contra la moció presentada per ERC, Colomencs pel Canvi i CUP perquè considera que el text és "incomplet" i està presentat de forma "precipitada". L'alcalde, Antoni Solà, s'ha proclamat "totalment independentista" però ha demanat calma i anar pas a pas per arribar a l'objectiu final, ha que per ell tipus de mocions "no ajuden" a sumar adhesions a la causa independentista.

Els grups que han presentat la moció han mostrat la seva desil·lusió perquè Santa Coloma no s'hagi convertit en la primera capital de comarca gironina en declarar-se municipi català lliure.
Anar al contingut