Barcelona

Navarro: "Crec més en una Catalunya capaç de liderar Espanya, que en una de sola"

El líder dels socialistes catalans creu que aquest és el millor camí davant de l'auge de l'independentisme que va demostrar la manifestació de la Diada. Navarro ha negat que la independència "pugui resoldre tots els problemes", i diu que creu més en "una Catalunya capaç de liderar Espanya" que en una Catalunya "sola".

RedaccióActualitzat
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha reclamat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, un "tracte bilateral preferent" per a Catalunya, i ha defensat que és el millor camí que pot emprendre aquesta comunitat davant de l'auge de l'independentisme que s'ha visualitzat després de la manifestació de la Diada.

En un dinar-conferència organitzat per la Cambra  de Comerç de Barcelona, Navarro ha explicat que aquest tracte suposaria revisar l'estat de les autonomies per millorar el finançament i l'autogovern català i refusar així l'actual "ambient de ruptura".

Navarro ha defensat que aquesta "relació específica i bilateral" de Catalunya amb l'estat hauria d'inspirar-se en el pacte preconstitucional del 1977, que va suposar, segons la seva opinió, que Espanya renunciava a imposar un Estat centralista, i Catalunya a la via independentista.

El líder del PSC ha precisat que la seva aposta és la d'una Espanya regida pel "federalisme asimètric" en què Catalunya tindria un tracte específic i un nou finançament, posicionament que en el seu moment va defensar l'expresident Pasqual Maragall. "Hi ha molts catalans que volen sentir-se reconeguts dins d'Espanya, però que no volen trencar, volen renovar el pacte i les condicions -de les relacions Catalunya-Estat-, però quedant-se", ha sentenciat el dirigent socialista.

La nova relació bilateral hauria de servir perquè Catalunya participés de manera directa "en la formació de la voluntat de l'Estat", i ha assenyalat que recuperar l'Estatut d'abans de la sentència del Tribunal Constitucional seria un punt de partida per a aquest projecte.

Navarro ha demanat als presidents Artur Mas i Mariano Rajoy que la seva trobada del dia 20 serveixi per donar respostes al descontentament social català, i acabar també amb la "tensió" territorial que s'està vivint aquests dies. "Crec més en una Catalunya capaç de liderar Espanya que en una Catalunya sola", ha sentenciat. "Ningú pot creure que pugui haver-hi una sortida aïllada a la crisi. No és veritat que la independència pugui resoldre tots els problemes", ha dit, recordant que Portugal i Irlanda són estats independents, com aspira a ser-ho una part dels catalans, i això no els ha impedit ser intervinguts.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut