Barcelona

Mas enceta la creació d'una hisenda pròpia perquè "Catalunya ha de fer camí hi hagi acord o no"

El president ha firmat un conveni amb les quatre diputacions per coordinar els seus sistemes de cobrament d'impostos locals amb els de l'Agència Tributària Catalana amb vista a la creació d'una hisenda pròpia. "Catalunya ha de fer camí hi hagi acord o no", ha dit Mas sobre el pacte fiscal.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha iniciat el camí per a la creació d'una hisenda pròpia amb la firma d'un conveni amb les quatre diputacions per coordinar els seus sistemes de cobrament d'impostos.

Mas ha explicat que el conveni explorarà com coordinar les estructures de les diputacions per recaptar impostos locals amb les de l'Agència Tributària Catalana, que recapta l'impost de successions, el d'actes jurídics documentals i el de compravenda de pisos, entre d'altres. Es tracta, doncs, d'un conveni per posar les bases d'un nou model de finançament en la línia del concert i d'un primer pas de cara a crear la hisenda pròpia.

"Catalunya ha de fer camí hi hagi acord o no"

El mateix president ha dit que els fruits que pugui donar el conveni suposaran "l'embrió del que ha de ser una estructura d'estat", i ha reconegut que l'acte ha estat carregat de simbolisme i solemnitat.

Mas s'ha mostrat convençut de la ruta a seguir quan ha afirmat: "Catalunya ha de fer camí i farà el seu camí hi hagi acord o no" sobre el pacte fiscal. "I si els catalans ho tenim clar el podrem fer", ha conclòs.

Mas ha definit l'acord firmat com "un acte de suma, que no contra ningú" i ha contraposat l'actitud catalana "positiva i de construcció" a les reaccions a nivell d'Estat, que ha dit que són "d'introduir por, d'amenaces, de renyar-nos i d'advertir-nos".

El president ha assegurat: "No considerem a ningú fora de Catalunya enemic nostre", tot i que ha afegit que "voldríem no considerar-los ni tan sols adversaris, però volem construir el nostre propi projecte de país i volem el grau de llibertat que ens permeti construir-lo".

Cal recordar que la trobada s'ha fet just el dia abans de la reunió de Mas amb Mariano Rajoy a Madrid. En aquest sentit, Mas ha indicat que mirarà de fer entendre al president de l'executiu espanyol que "el pacte fiscal pot ser més una solució que un problema" per a Espanya.

Mas ho ha dit poc després que des del Congrés Rajoy ha tancat la porta al pacte fiscal i ha renyat CiU de forma contundent pel seu comportament respecte a la manifestació de la Diada.

L'escull

El president Mas ha presidit la firma formal del conveni entre l'Agència Tributària Catalana i els quatre presidents de les diputacions, en matèria tributària. El conveni marca l'inici dels treballs per coordinar les seves estructures recaptatòries per poder construir el que hauria de ser l'agència tributària que permeti recaptar tots els impostos des de Catalunya, per a la seva posterior gestió també des de Catalunya, una cosa que s'ha descrit com "tenir la caixa i la clau de la caixa".

Però a l'hora de construir aquesta estructura, un dels problemes que es plantegen, a banda dels estrictament informàtics i tècnics, és que l'Agència Tributària Espanyola hauria de transferir les seves bases de dades, un punt que es preveu molt difícil.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut