Estats Units

Un papir del segle IV afirma que Jesús va tenir dona

El document podria formar part d'un evangeli apòcrif i aportaria una prova que els primers cristians creien que Jesús estava casat.

RedaccióActualitzat
Un estudi nord-americà conclou que un papir del segle IV afirma que Jesús va tenir dona. "Jesús els va dir: 'La meva dona....", d'aquesta manera es recull en el fragment que la investigació considera que podria formar part d'un evangeli apòcrif i que està escrit en llenguatge copte.

L'autora de la investigació -Karen King, de la Harvard Divinity School, a Massachusetts- avisa que no hi ha cap indici històric, però "aporta la primera prova que alguns dels primers cristians creien que Jesús estava casat", tesi contrària a la tradició cristiana.

El papir, de quatre per vuit centímetres, està escrit en les dues cares en tinta negre. En una d'elles conté les vuit línies clarament llegibles en què Jesús parla de la seva mare i de la seva dona, i a una d'elles s'hi refereix com a "Maria". A més, diu que els deixebles discuteixen sobre si Maria és digna i Jesús contesta: "Pot ser una dels meus deixebles". Així doncs, tot i que el fragment no prova la teoria que Jesús va estar casat amb Maria Magdalena o si va ser acceptada com a deixeble, dóna vida a l'etern debat sobre si les dones poden ser ministres de la fe.

Per King, el fragment que s'ha trobat ara forma part d'un evangeli perdut. Aquest testament, conegut pels investigadors com l'"Evangeli de la dona de Jesús" hauria estat escrit en grec la segona meitat del segle II i traduït més tard al copte.

El fragment és propietat d'un col·leccionista anònim que va contactar amb King entre 2010 i 2011 perquè investigués el que considerava una prova sobre que Jesús estava casat. En aquest sentit, la Universitat de Harvard assegura que experts com Roger Bagnell, director de l'Institut per als Estudis del Món Antic, consideren que el fragment de papir analitzat és autèntic.

Els investigadors no saben l'origen exacte del papir, però segurament prové d'Egipte. I és que està escrit en l'egipci que utilitzaven els cristians a la zona durant l'imperi romà. També creuen que forma part d'un còdex.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut