Madrid

Mas afirma que la crucial reunió amb Rajoy sobre el pacte fiscal "no ha anat bé" i que "caldrà prendre decisions"

- El president resumeix la trobada amb Rajoy a La Moncloa amb un ras i curt "això no ha anat bé". Diu que Rajoy li ha transmès que no hi ha marge per debatre el pacte fiscal i que simplement "no té recorregut".
>/br>- "Rajoy m'ha dit que no té cap sentit anar insistint en un camí que està tancat".
>/br>- Mas replica que no es pot aniquilar la voluntat d'un poble i que caldrà "prendre decisions en els pròxims dies".

Victòria MiróActualitzat
El president Artur Mas ha resumit el resultat de la trobada amb el president del govern espanyol sobre el pacte fiscal amb un ras i curt "això no ha anat bé". Amb un posat seriós i trist, Mas ha indicat que seria molt sincer a l'hora de resumir el resultat d'una trobada de dues hores justes de durada fidel a la seva política des de l'inici de la legislatura per fer-se entendre.

Mas ha començat explicant que, abans d'afrontar el tema substancial, el del pacte fiscal, han tractat amb Rajoy dues qüestions molt importants per al dia a dia, com és el problema de liquiditat i el repartiment d'exigències per al compliment del dèficit entre comunitats autònomes i administració central. Aquesta primera part de la trobada ha estat positiva, segons Mas, ja que el president Rajoy s'ha mostrat disposat a pensar-hi i "ha dit que s'ho estudiaria a fons i que entenia les raons que li exposava i hi havia marge". Però la "bona música", en paraules de Mas, ha durat fins aquí.

"Això no ha anat bé"

El president del govern ha arrencat expressant: "Jo avui el que els he de dir és que això no ha anat bé", ha dit sobre la trobada clau per al pacte fiscal.

Mas ha dit que, després de 30 anys d'estat de les autonomies, els que estan més insatisfets són els que tenien més interès a crear l'estat autonòmic, una reflexió que ha transmès a Rajoy per intentar fer-li entendre que en aquest temps "les coses han canviat molt i s'han de buscar noves fórmules", segons ha indicat el mateix Mas. "Avui preteníem parlar amb aquesta perspectiva nova", ha continuat Mas.

El president ha explicat que van triar el terme "pacte fiscal" justament perquè entenien que la seva voluntat era de pacte. "Volíem que se'ns entengués, parlar, i que se'ns pogués satisfer aquestes aspiracions amplíssimament compartides, pels partits i sobretot per la ciutadania, amb un índex d'acceptació del 70%. Hi ha gairebé unanimitat", ha dit.

"No hi ha recorregut"


Però Mas s'ha trobat que "no hi ha recorregut". El president ha insistit que el que ell pretenia a Madrid no era sortir amb un pacte tancat, però sí obtenir un compromís de diàleg, o trobar-se amb una porta oberta.

"Però la resposta ha estat molt franca, m'ha dit que el govern central no tenia marge per pactar i que a més ell intuïa que els partits d'àmbit estatal tampoc hi serien propicis", ha dit Mas parafrasejant el que li ha exposat Rajoy durant la trobada.

"Per molt que tu busquis una cosa, que t'entossudeixis, si a l'altre costat no hi ha ningú no té sentit", li ha dit Rajoy.

El president del govern ha continuat: "Ens ofereixen el de sempre". I ha lamentat que la relectura que s'està fent en els darrers anys de la Constitució és sempre en clau centralista, de manera que al final, per a alguns, "es fa un camí impossible".

Mas, que ha recordat el context en què es va firmar la Constitució poc després de l'arribada del president Tarradellas de l'exili, ha insistit que "la voluntat de Catalunya de ser nació no l'anul·la una Constitució que no s'adapta als nous temps" com tampoc no anul·les la voluntat d'un poble d'existir". "Catalunya no pot estar sotmesa ni inerta i no ho està", ha dit més endavant.

Pel que fa a la carta del rei, Mas ha dit que "no ha sortit a la conversa, no li hem dedicat ni 30 segons". No obstant això, Mas sí que ha reiterat que el govern no se sent al·ludit quan el monarca parla de "quimeres", reiterant les declaracions del portaveu Francesc Homs que les aspiracions sobiranistes "no poden ser mai una quimera". I ha afegit que el que sí que seria una quimera és creure que una Constitució rígida pot acabar amb la voluntat d'un poble.

Finalment, Mas no ha volgut avançar si pensa convocar eleccions avançades, però ha dit que "caldrà prendre decisions". Mas ha dit que s'ha marcat no parlar del futur pròxim per a Catalunya "entre d'altres coses per respecte al Parlament de Catalunya", ja que, com ha recordat, falten pocs dies per al Debat de Política General.

Dues hores per resoldre la proposta clau de la legislatura

La reunió entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy ha conclòs a La Moncloa dues hores després del seu inici. Una mica abans del punt de la una del migdia el president de la Generalitat i el president del govern espanyol han donat per acabada una reunió clau en què el cap de l'executiu català ha defensat el pacte fiscal per a Catalunya.

Però la trobada, que ha començat amb una freda rebuda de Rajoy a Mas a les escales de La Moncloa, ha acabat confirmant la tensió creixent entre el govern català i l'espanyol.

Pots repassar tota la informació al voltant de la trobada al nostre minut a minut "Mas i Rajoy, cara a cara".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut