Barcelona

Navarro ofereix el federalisme del PSC com a via entre "l'immobilisme" de Rajoy i "la irresponsabilitat" de Mas

Els socialistes creuen que és necessari "reformar les relacions actuals entre Catalunya i Espanya". ERC és partidària que, en el Debat de Política General de la setmana que ve, el Parlament aprovi la data d'una consulta popular. ICV diu que està preparada per un avançament electoral i afirma que els ciutadans haurien de pronunciar-se sobre el dret a decidir i també sobre les retallades. SI demana a Mas que creï un govern d'unitat nacional que proclami la independència abans del final del 2014 i rebutja fermament la "humiliació" del tracte de Rajoy al president català. I C's acusa CiU de voler imposar un pensament únic a Catalunya.

RedaccióActualitzat
Els partits catalans han reaccionat immediatament a la trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy, que ha enterrat el pacte fiscal i que ha portat el president de la Generalitat a obrir "un període de reflexió" per "prendre decisions els pròxims dies".

"Per mi només hi ha una via i es diu federalisme asimètric, com asimètrica és també Espanya". Així ha defensat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, la solució propugnada pels socialistes catalans a la "dramàtica i frustrant cruïlla" on, segons ha dit, Mariano Rajoy i Artur Mas han situat Catalunya.

El líder del PSC ha afirmat que el fracàs de la reunió entre Mas i Rajoy d'aquest dijous només haurà servit per "ampliar més la incertesa i la inseguretat" que ja hi ha a causa de "la profunda crisi econòmica que vivim". És per això que ha criticat "la incapacitat de tots dos dirigents per obrir un camí de diàleg i de pacte", que és el que creu que "demana i desitja el conjunt de la població catalana i espanyola". El primer secretari del PSC ha criticat que Mas i Rajoy "en comptes de pensar en la gent, hagin pensat només en les seves agendes i els interessos dels seus partits".

Per Navarro, en aquests moments hi ha "la necessitat de reformar les relacions actuals entre Catalunya i Espanya en un marc federal" davant les propostes de CiU i PP, representades per "l'immobilisme" de Rajoy i "la irresponsabilitat" de Mas, segons ha dit. Els presidents espanyol i català són els culpables de la situació actual, segons l'anàlisi que en fa Navarro: Rajoy perquè "com a cap de l'oposició va encetar tot tipus de campanyes contra Catalunya i els catalans" i ara és un "president partidista i miop que no ha volgut escoltar", i Mas s'ha mostrat "incompetent" després de "dos anys de govern i una legislatura que tenia com a principal motivació la consecució del pacte fiscal".

Navarro ha "exigit" a Artur Mas que "no culmini" els seu "fracàs econòmic, social i de país" amb la convocatòria d'eleccions anticipades, sinó que expliqui el seu "full de ruta" sobre la transició nacional" i presenti "el seu camí cap a la independència".

Puigcercós: "És el final d'una etapa i ara el tren ha de seguir endavant"

Des d'ERC, Joan Puigcercós, flanquejat pel president de la formació, Oriol Junqueras, ha assegurat  que el "no" al pacte fiscal de Mariano Rajoy evidencia "el final d'una etapa", i ara, "el tren ha de seguir endavant". "L'estat espanyol no ens hi vol. Ha tancat qualsevol via d'entesa", ha afegit Oriol Junqueras. "Davant d'aquest panorama, hi ha l'esperança de milions de ciutadans catalans, que l'altre dia van sortir al carrer a demanar la independència [...]. La manifestació de l'11 de Setembre ha creat un clima de confiança ple de racionalitat i de raons. No ens podem permetre el luxe de perdre aquesta esperança, ni de perdre gaire temps." "Hem de fer un salt i un pas i de forces ens en sobren [...]. Hi ha moments a la vida que la millor manera d'acabar un tràngol és fer-ho de pressa."

ERC seria partidària "de proclamar la independència avui mateix", ha dit Junqueras, però davant les reticències de la resta de formacions proposa diferents camins perquè Catalunya esdevingui un nou estat de la UE. Al Parlament hi hauria una majoria absoluta per proclamar la independència, però CiU no se sent preparada per fer aquest pas. Un segon camí és donar la veu als ciutadans. Els republicans proposen acordar en el Debat de Política General de la setmana que ve una data per convocar un referèndum.

"En el cas que el grup majoritari no estigui disposat a fer això, es podrien convocar unes eleccions refrendatàries". ERC proposa una "candidatura conjunta amb un programa clar i precís que permeti crear un estat propi". Un cop fet això, els republicans proposen "convocar eleccions per veure quin serà el primer govern de la República Catalana. Aquesta opció tampoc no ha tingut suport. Queda un altre camí: presentar-nos a les eleccions per separat, però amb un programa de mínims en comú". L'única condició que posa ERC "és la independència del nostre país".

Herrera: "Mas ha anat a La Moncloa com a president i n'ha sortit com a candidat"

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, considera que a banda del no del PP a la proposta que va aprovar el Parlament de Catalunya, "som on som per la indiferència del PSOE". Des d'ICV "hem acompanyat el president" de la Generalitat per reclamar el pacte fiscal. Mas ha arribat "a La Moncloa amb el suport del Parlament i n'ha sortit com a candidat".

Sobre la decisió de convocar eleccions, Herrera ha afirmat que "depèn del president". Ha alertat que "el que no es pot fer és instrumentalitzar els sentiments de país, ni intentar tapar polítiques en què CiU i el PP han anat de bracet". El líder de la formació ecosocialista assegura que "hi ha motius perquè el poble pugui triar", tant pel que fa "al dret a decidir com sobre les polítiques de retallades". ICV està preparada perquè després d'una legislatura de "21 mesos es convoquin eleccions". Herrera ha volgut deixar clar que "no només es convoquen per l'esgotament del pacte fiscal sinó també perquè les polítiques de retallades, l'austeritat per als pobres que ha practicat Mas, no donen més de si".


López Tena: "Seria un error convocar eleccions, cal un govern d'unitat nacional"


El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència Alfons López Tena ha considerat que seria "un error" que Mas optés per avançar les eleccions al Parlament. "Si vols una resposta a una pregunta, fes una pregunta. I la pregunta no és qui ha de governar i qui està a l'oposició. És una situació d'emergència nacional que requereix una resposta conjunta", ha argumentat. Per això ha defensat la creació d'un govern d'unitat nacional que sumi CiU, ICV-EUiA, ERC i SI, les forces "independentistes" que van donar suport a la manifestació de l'Onze de Setembre, i que treballi per proclamar la independència abans del final del 2014. És una petició que ja van traslladar al president fa uns dies, per carta.

López Tena ha afegit que el tracte de Rajoy a Mas ha estat "una humiliació que hem de rebutjar de manera ferma i clara" i també ha lamentat els "dos anys perduts" d'aquesta legislatura, en què, "mentrestant, el poble pateix".

Cañas: "CiU practica un populisme de cabdill impropi de la democràcia"


C's ha definit la situació com la "crònica d'un fracàs anunciat i perfectament planificat per CiU" i ha subratllat que el pacte fiscal "no era pacte i era inconstitucional i injust", a més d'una "cortina de fum" per tapar les retallades. El diputat Jordi Cañas ha acusat el govern d'Artur Mas de practicar un "populisme de cabdill impropi de la democràcia" per la manifestació convocada per rebre Artur Mas a la plaça de Sant Jaume i per intentar "imposar un pensament únic i un totalitarisme".

Cañas ha avançat que Ciutadans proposarà al PSC i al PP l'elaboració conjunta d'una proposta de model de finançament alternatiu al pacte fiscal, que sigui constitucional i inspirat "en els millors models federals, com l'alemany". També ha dit que, si s'avancen les eleccions, demanaran als ciutadans que se senten catalans i espanyols que no deixin que ningú escrigui el futur per ells, i ha considerat "vergonyós" que Mariano Rajoy hagi contestat Mas mitjançant un comunicat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut